24 martie –  Ziua mondială de combatere a tuberculozei

24 martie – Ziua mondială de combatere a tuberculozei

„Atinge ţinta de 3 milioane. Depistează. Tratează. Vindecă toate cazurile de tuberculoză!”este genericul campaniei pentru anul 2015, stabilită de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua mondială de combatere a tuberculozei – 24 martie. Ziua de 24 martie este marcată în întreaga lume şi comemorează ziua în care doctorul Robert Koch, în 1882, a descoperit bacilul care îi poartă numele şi care produce tuberculoza.

Sloganurile abordate în fiecare an sunt în concordanţă cu prioritatea de moment în ceea ce priveşte lupta împotriva tuberculozei. Anual, în ziua de 24 martie este semnalat faptul că tuberculoza încă este o problemă majoră de sănătate publică. Astfel comunitatea medicală atrage atenţie asupra chestiunilor complexe medicale şi sociale provocate de către această boală, precum şi posibilitatea de a analiza şi comunica politica naţională de măsuri în vederea prevenirii şi combaterea acestei afecţiuni.

Deși în ultimii ani au fost înregistrate anumite progrese în controlul tuberculozei, acest lucru nu este suficient. În luna mai 2014, cele 194 state-membre ale OMS (inclusiv Republica Moldova), participante la Adunarea Mondială a Sănătății, au convenit asupra unei noi strategii ambițioase de a pune capăt epidemiei TB la nivel mondial pe parcursul următorilor 20 de ani (2016-2035).

Strategia prevede accelerarea eforturilor globale pentru o lume liberă de tuberculoză, cu zero cazuri de deces, infectare și suferință. Strategia stabilește obiective și schițează acțiunile necesare pentru guverne și parteneri pentru a dezvolta și a oferi servicii de îngrijire focusate pe pacient, politici care ar preveni și ar acorda îngrijiri persoanelor infectate și sau afectate de tuberculoză, susține activități de cercetare și inovații necesare pentru a pune capăt epidemiei și a elimina tuberculoză.

Potrivit Raportului Global pentru Tuberculoză din 2014 al OMS, maladia afectează toate grupurile de vîrstă. Pe parcursul anului 2013 nouă milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TB şi 1,5 milioane au decedat din cauza acestei bolii (dintre care 95% în ţările cu venituri mici şi mijlocii). Consumul de tutun crește foarte mult riscul de a face tuberculoză. Mai mult de 20% din cazurile de tuberculoză la nivel mondial sunt atribuite fumatului.

Republica Moldova se află printre ţările cu un nivel ridicat de morbiditate şi se include în cele 18 ţări prioritare în controlul tuberculozei din Regiunea Europeană şi în cele 27 de ţări cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă (TB-MDR) din lume. În ultimii ani, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice.

Morbiditatea prin tuberculoză în anul 2014 se menţine la nivel ridicat, au fost înregistrate 4040 de cazuri (2013 – 4488 cazuri). Astfel, incidenţa globală prin tuberculoză în anul 2014 constituie 99,3 la 100.000 de populaţie (cu 10% mai puțin față de anul 2013 – 110,3 la 100.000 de populaţie). Prevalența HIV la cazurile noi de TB este în creștere cu 5,8% în 2014 față 5,1% în 2013, iar mortalitatea prin tuberculoză se menține la nivelul anului 2013 – 11 la 100.000  de populaţie.

O îngrijorare deosebită prezintă numărul îmbolnăvirilor de TB-MDR – o formă de tuberculoză rezistentă la Izoniazidă şi Rifampicină (medicamente antituberculoase cu cea mai înaltă eficienţă în tratamentul tuberculozei). Cazurile de TB-MDR în Republica Moldova sunt la un nivel de stabilitate, iar rezistenţa este din ce în ce mai extinsă. Prevalenţa TB-MDR printre cazurile noi de tuberculoză înregistrate în 2014 a fost de 24,4%.

Rata de succes a tratamentului tuberculozei sensibile este de 76% , iar a tuberculozei multidrogrezistente – de 58%. S-a redus rata pacienților pierduți din supraveghere TB sensibilă de la 7% la 6% , dar și a celor cu TB-MDR – de la 22% la 19%.

Tuberculozaeste o maladie infecţioasă periculoasă, care se transmite de la o persoană la alta prin aer, cauzată de Mycobacteria tuberculozei şi afectează mai des plămînii, însă poate afecta şi alte organe (oasele, articulaţiile, rinichii, ganglionii limfatici, aparatul urogenital, pielea, ochii etc.).

Semnele şi simptomele de suspectare a tuberculozei pot fi: tuse cu sau fără expectoraţie care persistă mai mult de 3 săptămîni; subfebrilitate sau febră; dispnee (greutate în respiraţie); uneori dureri toracice; oboseală; lipsa poftei de mîncare şi scăderea în greutate; transpiraţii nocturne; uneori expectoraţie cu sînge (hemoptizie).

Tratamentul complet este esenţial şi poate vindeca 95% dintre bolnavi. După cîteva săptămîni de tratament bolnavul nu mai este contagios şi starea sa generală se îmbunătăţeşte mult. Însă tratamentul trebuie administrat cel puţin 6 luni pentru a preveni reapariţia bolii.

Mihaela Rotari

Share