Baladă tristă

Baladă tristă

După o eventuală reunire a fiilor Patriei române, eu aș putea depune o cerere de despăgubire. Pe adresa juridică a Statului român. Despăgubire pentru cele 45 de oi ale lui Onofrei și ale Artinei Mihail din satul Costești, fostul județ Botoșani, oi care în iunie 1940 au rămas la ciobenii de peste Prut, pentru că eliberatorii s-au grăbit să tragă graniță la hotatul cu România burghezomoșierească. În zorii zilei de 22 iunie 1941, glorioasa armată română a cîntat ve – sel: ”Astă-noapte la Prut războiul s-a-nceput: românii trec dincolo iară, cu arme și scut, să ia înapoi moșia pierdută astă-vară”. Moldova devenise din nou Basarabie, însă ciobenii de peste Prut au făcut-o pe neznaiul: n-au mai întors oile unor bolșevici alde Onofrei și Artina Mihail. Astfel, statul român, vreme de aproape 80 de ani, s-a folosit de bunurile unei familii de moldoveni, bunuri care, cu puțin înainte de eliberarea Moldovei de către ocupanții sovetici, valorau cît cele 45 de oi.

Ținînd cont că oile mămucăi Artina fătau cîte doi miei de fi ecare dată, deseori de cîte două ori pe an, deoarece tătuca le dădea iarna porție şi oile erau iubețe. Iubețe, fi indcă mai și coborau dintr-un soi de oi deștepte, nobil: cu picioarele de dinapoi foarte lungi, plinuțe și apetisante, adică sexy. Dă – deau cîte 1 kg și 100 gr de lapte la o mulsoare și 3 kg de lînă la tunsoare. Aveau dantura necariată, alcătuită din 24 de măsele ca la olteni. Trăgînd linia de total, în baza creșterii naturale a turmei și a numărului pelicelelor rechiziționate pentru confecționarea căciulilor de vînător de munte, am stabilit că, la ora actuală, România mi-ar datora circa 2 milioane de RONI sau 12 milioane de lei moldovenești.

Acestea fi ind spuse, rog oficialitățile țării vecine și pr’etene de la Chișinău să mă ajute să găsesc adresa ju ridică a statului român, pentru a trimite, prin Internet, Cererea de despăgubire pentru oile mămucăi Ar tina, pagubă care valorea ză circa 638221 de dolari canadieni. Lucrul acesta trebuie efectuat cît mai repede, ca să nu se repete istoria cu adresa dlui Ion Iliescu, pe care am cerut-o unor oameni de la ambasadă, dar care nici pînă-n ziua de azi nu m-au ajutat s-o găsesc. Și dacă în cazul cu dl Iliescu România nu va suporta nici o pagubă, apoi cu trista poveste a miorițelor unui țăran moldovan va avea mari probleme, căci suma de 685559 de dolari australieni e contorizată și procentele cresc pe zi ce trece. (v.m.)

X Îi rog pe fraţii români să nu ia în serios Fantastica şi trista baladă a oilor mămucăi Artina şi a nechibzuitului ei autor. Cazul e real (oi- 45), dar pretenţii pecuniare – zero. Se apropie Centrinarul şi cum aş putea trece indiferent pe lîngă El? Cu ani în urmă, am adus vorba de cele 45 de oi, însă unioniştii n-au înţeles gluma (unionistul e deştepţi!) şi m-au bombardat cu tot felul de vorbe grele: ”Nesăturatul vrea bani de la candida Patrie Română”. Acum, cînd le-am arătat cu degetul la lună, sper să se uite la astrul ceresc, dar nu la deget. (v.m.)

sursa: Revista Saptamana

Share