Cum să alegi corect carnea de miel pentru Paşte. Sfaturi de la experți!

Cum să alegi corect carnea de miel pentru Paşte. Sfaturi de la experți!

În fiecare an, în perioada premergătoare sărbătorilor Pascale, vânzările produselor alimentare tradiţionale cresc, comercializarea cărnii de miel fiind în topul preferinţelor consumatorilor. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) recomandă cetăţenilor să procure produse alimentare tradiţionale numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar-veterinar. În toate pieţele sunt amenajate spaţii speciale pentru comercializarea cărnii de miel, verificată de medicii veterinari, astfel încât să nu existe nici un risc pentru sănătatea consumatorilor.

Specialiştii ANSA recomandă cetăţenilor să consume doar carnea şi organele de miel care sunt însoţite de un certificat sanitar-veterinar şi poartă marca de sănătate. În cazul cînd carnea provine din sacrificările efectuate în locurile temporar amenajate pentru sacrificarea mieilor, aceasta va fi comercializată pe loc, imediat după sacrificare, examinare şi marcare. Carnea provenită de la ovinele sacrificate în gospodăriile populaţiei este destinată strict consumului propriu.

Cu puţină atenţie, consumatorii pot identifica mieii imaturi sau carnea de miel alterată, vârsta mieilor poate fi apreciată şi după culoarea rinichilor.

La mieii nou-născuţi, culoarea rinichilor este violet-albăstriu, la 8 zile este roşu-violaceu, iar la 15 zile este galben-verzui.

Mieii cu vârsta de 21 de zile şi mai mare, recomandați consumului, au rinichii de culoarea ţesutului muscular.

Carnea de miel poate fi testată de consumatori chiar în momentul în care doresc să o cumpere. Carnea trebuie să fie elastică, iar în cazul apăsării, trebuie să revină la forma iniţială. Carnea de miel trebuie să fie însoţită de ştampila de control sanitar-veterinar

Un alt produs la mare căutare în această perioadă sunt ouăle, acestea fiind sigure consumului doar dacă au marcată data ouatului şi sunt însoţite de un certificat sanitar-veterinar. Ouăle trebuie să fie depozitate şi comercializate în spaţii care asigură o temperatură corespunzătoare.

Prima greşeală pe care o facem e să păstrăm ouăle în recipientul de pe uşa frigiderului. Aici temperatura variază şi e cel mai cald loc din frigider. Ouăle ar trebui puse în cutia lor, pe rafturile de sus, unde temperatura este cea mai scăzută.

De asemenea, produsele din lapte trebuie să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia din plastic sau putina pentru brânzeturi, iar comercializarea trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă, respectiv pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar. În ceea ce priveşte alte produse alimentare tradiţionale specifice: cozonacul, prăjituri, produse de panificaţie și legumele de sezon, acestea se pot comercializa doar în spaţii amenajate şi autorizate, sub controlul personalului de specialitate.

Reamintim consumatorilor că pot sesiza orice nereguli din domeniul siguranţei alimentelor la numărul de telefon 0800 800 33, care fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie.

 

Maria Roşca

Share