R. Moldova a pierdut poziții în raportul național ”Doing Business” 2015

R. Moldova a pierdut poziții în raportul național ”Doing Business” 2015

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) împreună cu reprezentanții Oficiului Băncii Mondiale în țara noastră au analizat, luni, în cadrul unei conferințe video, poziția Republicii Moldova la capitolul construcții, în raportul național „Doing Business” 2015, elaborat anual de Banca Mondială.

Obiectivul  dialogului s-a axat pe metodologia de calculare a indicilor prin care este stabilit ratingul Republicii Moldova în clasificatorul mondial al climatului investițional, inlusiv formularea raportului național „Doing Business” și modul de aplicare a metodologiei de calcul.

Pe parcursul conferinței subiect de discuției au constuit și  reformele din domeniul construcțiilor orientate spre simplificarea procedurilor, termenilor și micșorarea costurilor necesare pentru obținerea autorizației de construire.

Din partea MDRC la conferință au participat Serghei Munteanu, șef al Direcției arhitectură, proiectări, urbanism și amenajarea teritoriului și Oxana Paierele, șef-adjunct al Direcției relații internaționale și atragerea investițiilor.

Serghei Munteanu a prezentat informațiile cu referire la legislația în domeniul costrucțiilor, modul de aplicare a legislației, inclusiv responsabilitățile și obligațiunile stabilite pentru îndeplinirea normelor legale.

Menționăm, raportul ” Doing Business” este un studiu elaborat anual de Banca Mondială. Scopul acestuia este de a compara cadrul de reglementare a afacerilor din diferite țări. În raportul pentru anul curent fiecare țară a fost analizată după 11 criterii de performanță: inițierea afacerii, obținerea autorizației de construcție, înregistrarea proprietății, obținerea creditelor, etc.

Ultimul raport arată că țara noastră se clasează pe locul 175, în clasamentul „eliberarea autorizației de construire”, din 189 de țări, cu 5 poziții mai jos decît anul trecut.

 

Mihaela Rotari

Share