Decizie: 229 de candidați au primit nota „10” din oficiu la Bacalaureat

Decizie: 229 de candidați au primit nota „10” din oficiu la Bacalaureat

Urmare a multiplelor solicitări din partea reprezentanților mass-media și ținînd cont de faptul că pe data de 2 iunie începe sesiunea de Bacalaureat 2015, Ministerul Educației a decis să organizeze  un briefing de presă  pentru a răspunde întrebărilor apărute în societate.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate deciziile Comisiei Naționale de Examene (CNE) cu privire la acordarea notei „10” din oficiu la proba de examen la limba străină pentru candidații care dețin certificate cu recunoaștere internațională și cu privire la asigurarea condițiilor speciale de examinare pentru candidații cu cerințe educaționale speciale. De asemenea, au fost prezentate  cîteva elemente esențiale din modalitatea de organizare a sesiunii curente de examene, precum interzicerea colectării de fonduri pentru organizarea și desfășurarea examenelor, sancționarea persoanelor care vor publica testele înaintea sau în timpul examenelor, prevenirea și sancționarea copiatului în timpul examenului, implicarea poliției pentru asigurarea siguranței și fluidizarea traficului etc.

Briefing-ul de presă au fost susținut de viceministrul Educației, Igor Grosu, și directorul Agenției de Asigurare a calității, Anatol Topală.

Vedeți mai jos toată informația care a fost prezentată în cadrul evenimentului.

DATE GENERALE

În anul curent, vor susține examenul de bacalaureat 26818 candidați, dintre care 7533 sînt restanțieri din sesiunile precedente.

Cei mai mulți dintre candidații la bacalaureat sînt absolvenți ai liceelor  teoretice – 18618, iar din colegii – 6828.

În același timp, 611 candidaţi au absolvit  liceele serale, 137 – liceele profesionale, candidaţi care provin din universităţi – 312. Alți 312 candidați susțin examenul în regim extern.

Candidații care s-au înscris la sesiunea de examen din anul curent vor susține probele în 103 centre de bacalaureat.

Sesiunea de bacalaureat 2015 se va desfășura în perioada 2-19 iunie.

NOTA „10” DIN OFICIU

Comisia Națională de Examene a analizat dosarele prezentate de către instituțiile de învățămînt și informația de confirmare a autenticității certificatelor oferită de instituțiile/organizațiile care au emis certificatele/diplomele candidaților ce au promovat, pe parcursul învăţămîntului general, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine.

În urma analizei, Comisia Națională de Examene a decis acordarea notei „10” din oficiu pentru 229 de candidați, dintre care la Limba engleză – pentru 184 de candidați, la Limba franceză – pentru 20 de candidați, la Limba germană – pentru 15 candidați, iar la Limba spaniolă – pentru 10 candidați.

Informația privind acordarea notei „10” din oficiu se conține în Ordinul nr. 435 din 28 mai 2015 (Ordinul a fost adus la cunoștința tuturor Direcțiilor Raionale /Municipale de învățămînt, tineret și sport și a fost publicat pe pagina Agenției de Asigurare a Calității www.aee.edu.md).

CONDITII SPECIALE DE EXAMINARE PENTRU CANDIDAȚII CU CERINȚE EDUCAȚIONALE SPECIALE

În conformitate cu Instrucțiunea privind procedurile specifice de examinare a elevilor cu cerinţe educaţionale speciale, aprobată prin ordinul Ministrului Educației nr. 156 din 20 martie 2015, Comisia Naţională de Examene a analizat, în cadrul ședinței din 25 mai 2015, 103 dosare (65 pentru examenele de bacalaureat și 38 pentru examenele de absolvire a gimnaziului) privind acordarea condiţiilor speciale de examinare pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale care au studiat în baza curricula generale.

În urma analizei efectuate de către o comisie specializată din care au făcut parte reprezentanţi ai Comisiei Naţionale de Examene, Ministerului Sănătăţii şi Centrului Republican de Asistenţă Psihopedagogică, Comisia Naţională de Examene a acordat condiţii speciale de examinare după cum urmează:

În cazul examenelor de absolvire a gimnaziului:

  1. Mărirea cu 60 de minute a timpului destinat efectuării lucrării scrise pentru 13 candidaţi;
  2. Mărirea cu 60 de minute a timpului destinat efectuării lucrării scrise și asigurarea unui spațiu adaptat specificului dizabilității candidatului pentru 6 candidați;
  3. Mărirea cu 60 de minute a timpului destinat efectuării lucrării scrise și asigurarea cu echipament specializat pentru 1 candidat;
  4. Mărirea cu 60 de minute a timpului destinat efectuării lucrării scrise, asigurarea unui spațiu adaptat specificului dizabilității candidatului și desemnarea unui asistent individual care va transmite oral informațiile din testul de examen și/sau va înscrie răspunsurile la itemi în testul candidatului pentru 3 candidați;
  5. Mărirea cu 60 de minute a timpului destinat efectuării lucrării scrise și desemnarea unui asistent individual pentru 6 candidați;
  6. Susţinerea probelor de examen la locul imobilizării pentru 2 candidați;
  7. Susţinerea probelor de examen la locul imobilizării și mărirea cu 60 de minute a timpului destinat efectuării lucrării scrise pentru 4 candidați;
  8. Susţinerea probelor de examen la locul imobilizării, mărirea cu 60 de minute a timpului destinat efectuării lucrării scrise și desemnarea unui asistent individual pentru 3 candidați.

Toate cererile recepționate au fost acceptate.

În cazul examenelor de bacalaureat:

  1. Mărirea cu 60 de minute a timpului destinat efectuării lucrării scrise pentru 24 de candidaţi;
  2. Mărirea cu 60 de minute a timpului destinat efectuării lucrării scrise și asigurarea unui spațiu adaptat specificului dizabilității candidatului pentru 8 candidați;
  3. asigurarea unui spațiu adaptat specificului dizabilității candidatului pentru 3 candidați;
  4. Mărirea cu 60 de minute a timpului destinat efectuării lucrării scrise, asigurarea unui spațiu adaptat specificului dizabilității candidatului și desemnarea unui asistent individual pentru 9 candidați;
  5. Mărirea cu 60 de minute a timpului destinat efectuării lucrării scrise și desemnarea unui asistent individual pentru 7 candidați;
  6. Desemnarea unui asistent individual pentru 1 candidat;
  7. Susţinerea probelor de examen la locul imobilizării pentru 5 candidați;
  8. Susţinerea probelor de examen la locul imobilizării și mărirea cu 60 de minute a timpului destinat efectuării lucrării scrise pentru 1 candidat;
  9. Susţinerea probelor de examen la locul imobilizării, mărirea cu 60 de minute a timpului destinat efectuării lucrării scrise și desemnarea unui asistent individual pentru 1 candidat.

Au fost respinse 5 cereri, 1 dosar a fost retras.

Pentru fiecare dintre aceste cazuri a fost emis un ordin al Ministrului Educației și au fost informate, la data de 28 mai, toate Direcțiile Raionale /Municipale de învățămînt, tineret și sport despre ordinele emise.

PLĂȚILE INFORMALE/MATERIALE INTERZISE LA EXAMENE

Ministerul Educației interzice colectarea de bani în scopul organizării examenelor de absolvire a gimnaziului și liceului în instituțiile de învățămînt general, secundar profesional și superior. Ministerul Educației a emis, la 15 mai 2015, un ordin în acest sens, care a fost adus la cunoștința tuturor responsabililor de organizarea examenelor.

Reiterăm că toate cheltuielile legate de organizarea și desfășurarea examenelor de bacalaureat sînt acoperite de către stat. Respectiv, orice formă de colectare de fonduri din partea profesorilor, directorilor sau a altor persoane implicate în organizarea examenelor este o acțiune ilegală.

Totodată, Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat prevede (pct. 147) că „nu se permite colectarea sau favorizarea acțiunilor de colectare a fondurilor materiale sau bănești de la orice persoană fizică ori juridică, în legătură cu examenul de bacalaureat. Cheltuielile pentru organizarea și desfășurarea acestora sînt asigurate din bugetul de stat în conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr. 391 din 28.05.2014, „Cu privire la acţiunile de organizare şi desfăşurare a examenelor de absolvire a nivelurilor de învăţămînt”.

De asemenea, persoanele care vor facilita publicarea testelor la examenele de Bacalaureat și a celor de absolvire a clasei a IX-a înainte sau în timpul probelor vor fi sancționate, inclusiv prin aplicarea de amenzi.

În conformitate cu Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, nu se permite realizarea copiilor, fotocopiilor sau preluarea sub orice formă a informaţiei din testele personalizate. Publicarea subiectelor examenului de bacalaureat, precum şi a soluţiilor la acesta, pînă la începerea examenului respectiv sau pe durata desfăşurării acestuia, este interzisă, potrivit alin. (7) art.44 din Codul educaţiei al Republicii Moldova nr. 152 din 17 iulie 2014. Încălcarea prevederilor prezentului articol se pedepseşte conform legislaţiei în vigoare.

Legea Nr.34 din 19.03.2015 pentru completarea Codului contravenţional al Republicii Moldova nr. 218-XVI din 24 octombrie 2008, publicată la 14.04.2015 în Monitorul Oficial Nr. 93, art. Nr. 132, prevede “Pentru publicarea subiectelor pentru examenele de absolvire a gimnaziului şi de bacalaureat şi/sau a soluţiilor la acestea pînă la începerea examenului respectiv sau pe durata desfăşurării acestuia se sancţionează cu amendă de la 50 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 250 la 400 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice, cu amendă de la 250 la 400 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 3 luni la un an”.

În cadrul ministerului funcționează o linie telefonică de încredere – 0 22 23 46 09, la care pot fi semnalate eventualele încălcări de legislație ce ar putea avea loc pe parcursul desfășurării examenelor. Neregulile pot fi semnalate și prin intermediul adresei de e-mail anticoruptie@edu.md.

Persoanele care se vor confrunta cu situații de corupție pot semnala aceste cazuri la linia națională anticorupție: 08005555 sau la adresa secretariat@cna.md.

FRAUDAREA EXAMENULUI

Ministerul Educației mizează pe corectitudinea și implicarea profesionistă din partea tuturor persoanelor implicate în organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat.

Potrivit metodologiei de examen candidații care vor aduce în sălile de examen materiale interzise: tabele, manuale, dicţionare, ceruză, notiţe, calculatoare de buzunar, telefoane mobile, staţii de emisie-recepţie a informaţiei, alte dispozitive electronice sau alte surse de informare, indiferent dacă acestea sînt sau nu folosite, vor fi  eliminaţi de la proba de examen şi  declaraţi „eliminaţi din examen”, iar testele acestora vor fi  anulate cu menţiunea „test anulat pentru fraudă”.  Această prevedere se referă și la candidaţii care vor facilita rezolvarea testului de examen de către alţi candidaţi sau/şi vor frauda examenul de bacalaureat sub orice formă.

„Candidaţii eliminaţi din examen nu au dreptul de a participa la probele următoare ale examenului şi nici la sesiunea suplimentară; ei vor relua susţinerea integrală a examenului de bacalaureat în sesiunea de bază în următorul an, fără posibilitatea recunoaşterii notelor la probele susţinute anterior eliminării.”

TRANSPORTAREA ÎN CONDIŢII DE SECURITATE A CANDIDAȚILOR

Transportarea în condiţii de securitate a candidatilor de la instituţiile arondate la Centrul de Bacalaureat va fi asigurată de către Direcțiile Raionale /Municipale de învățămînt, tineret și sport în colaborare cu Inspectoratul Naţional de Patrulare.

Share