Noua Strategie în domeniul Resurselor Umane din medicină

Noua Strategie în domeniul Resurselor Umane din medicină

Strategia de Dezvoltare a Resurselor Umane din Sistemul Sănătăţii pe anii 2016-2025 – un nou document de politici care va facilita asigurarea dezvoltării continue a resurselor umane din sistemul sănătăţii.

Necesitatea elaborării unui asemenea Proiect reiese din principalele probleme în domeniul Resurselor Umane din Sănătate la nivel global, dar şi naţional: insuficienţa cadrelor medicale, repartizarea geografică neuniformă, competenţele insuficiente sau necorespunzătoare.

Aceste probleme sunt generate de salariile mici, condiţiile de muncă nesatisfăcătoare, migraţia personalului medical, etc, care împreună, pun în pericol asigurarea accesului echitabil al populaţiei la asistenţă medicală şi calitatea prestării serviciilor de sănătate.

Strategia de Dezvoltare a Resurselor Umane din Sistemul Sănătăţii îşi propune drept obiective: îmbunătăţirea procesului de guvernare a resurselor umane din sănătate; generarea adecvată, calitativă şi cantitativă a personalului medical în conformitate cu necesităţile sistemului medical; implementarea managementului modern al resurselor umane prin asigurarea cu personal, menţinerea lui şi dezvoltarea continuă, asigurarea finanţării durabile pentru formarea, menţinerea şi dezvoltarea resurselor umane din sănătate; elaborarea şi implementarea mecanismelor eficiente de retenţie şi gestionare eficientă a mobilităţii personalului medical.

Proiectul  prevede îmbunătăţirea coordonării activităţilor între Ministerul Sănătăţii şi administraţia publică locală, pentru a asigura instituţiile medicale rurale cu cadre medicale, dar şi menţinerea acestora. De asemenea, el prevede măsuri de dezvoltare mai dinamică a învăţământului medical, asigurând trecerea la învăţământul bazat pe competenţe şi centrat pe elev, reformarea sistemului de evaluare a reuşitei elevilor, creşterea competenţelor cadrelor medicale, elaborarea Cadrului Naţional al Calificărilor. Va fi modificat şi modelul existent de acordare a facilităţilor pentru tinerii specialişti încadraţi în câmpul muncii în mediul rural, acesta la moment fiind unul ineficient şi neatractiv. Vor fi elaborate mecanisme de asigurare a creşterii în carieră, bazate pe profesionalism, cunoştinţe, experienţă, care va avea un impact important pentru motivarea şi menţinerea personalului medical.

 

Maria Roşca

Share