Un exerciţiu de stat major moldo-austriac are loc astăzi (video)

Un exerciţiu de stat major moldo-austriac are loc astăzi (video)

Astăzi, în incinta Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale se desfăşoară un exerciţiu de stat major moldo-austriac. La antrenamente participă Serviciul Situaţii Excepţionale, Departamentul Crizelor şi Răspunsului la Dezastre al Ministerului Afacerilor Interne al Austriei şi 24 de instituţii şi ministere din Republica Moldova, responsabile de gestionarea situaţiilor de criză.

Scopul exerciţiului  este de a perfecţiona deprinderile privind gestionarea la nivel naţional a situaţiilor excepţionale de proporţii, ca urmare a calamităţilor naturale. Obiectivele de bază ţin de activitatea în comun a reprezentanţilor organelor administraţiei publice centrale în cadrul comisiilor de dirijare în situaţii excepţionale şi informarea publicului privind situaţia produsă, dar şi acţiunile întreprinse de autorităţi.

Conform scenariului, în urma ploilor torenţiale au fost inundate mai multe localităţi din sudul şi centru ţării, iar mai multe persoane au avut de suferit. La obiective industriale au fost raportate scurgere de substanţe toxice  şi sunt necesare lucrări de salvare şi deblocare. Participanţii la aplicaţiile  de stat major vor îndeplini rolul de factori de decizie şi vor gestiona activitatea instituţiilor în lichidarea consecinţelor situaţiilor excepţionale.

Exerciţiul respectiv este o reacţie determinată de schimbările climaterice în Republica Moldova. Aplicaţiile de stat major se realizează în cadrul Proiectului „ Suport pentru Procesul Naţional de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice„ susţinut de Agenţia Austriacă de Cooperare pentru Dezvoltare şi PNUD în Moldova. După finalizarea exerciţiului teoretic, în perioada 29 – 30 iulie 2015 va avea loc exercițiul de teren  „Giurgiuleşti 2015” care se va desfășura în sudul ţării şi va pune în practică experienţa acumulată.

Mihaela Rotari

Share