Peste 80% din respondenții unui studiu în RM consideră că există discriminare

Peste 80% din respondenții unui studiu în RM consideră că există discriminare

83% dintre respondenţii unui sondaj sociologic în Republica Moldova, consideră că există discriminare. Acestea sunt rezultatele prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă de către conducerea Institutului de Politici Publice (IPP).

Potrivit sondajului realizat în perioada 27 iunie – 8 iulie anul curent. Marja de eroare constituie 3%. Au fost intervievate 1070 de persoane de peste 18 ani din 84 de localităţi. Sondajul face parte din proiectul „Politici şi mecanisme eficiente de combatere a discriminării”, susţinut de Departamentul de stat la Statelor Unite ale Americii, peste 45% dintre respondenţi au declarat că în ultimii 5 ani fenomenul discriminării în Moldova a sporit, iar 32% consideră că a rămas acelaşi, scrie IPN.

„Aproape 90% dintre respondenţi sunt de părere că situaţia la capitolul combaterii discriminări nu s-a îmbunătăţit. Acest sondaj ar trebui să fie un semnal pentru politicieni că lucrurile trebuie schimbate”, a subliniat Arcadie Barbăroşie, director executiv al IPP.

56% dintre respondenţi spun că majorarea decalajului între bogaţi şi săraci este un factor care a dus la sporirea discriminării. Alţi factori sunt pierderea unor valori morale şi lipsa de credinţă în Dumnezeu, dar şi faptul că guvernarea nu are o poziţie fermă în privinţa fenomenului discriminării. 17% dintre respondenţi au opinat chiar că Moldova nu are legislaţie care să combată discriminarea. Arcadie Barbăroşie a subliniat că este greşită afirmaţia, Moldova are de 2 ani adoptată Legea cu privire la asigurarea egalităţii, însă oamenii nu cunosc despre acest lucru.

Majoritatea consideră cele mai discriminate categorii – săracii, după care urmează persoanele în etate, cele cu dizabilităţi fizice şi mintale, şi mai apoi minorităţile sexuale şi persoanele HIV pozitive. Cât ţine de atitudine, 75% dintre respondenţi sunt de părere că persoanele cu dizabilităţi mintale sunt cel mai frecvent tratate în mod diferit.

Olga Bulmaga, şefa Direcţiei politici nediscriminare a Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurării egalităţii, prezentă la conferinţa de presă, a remarcat că rezultatele sondajului au fost prezentate la un an de la începutul activităţii consiliului. Potrivit Olgăi Bulmaga, timp de un an consiliul a recepţionat 160 de plângeri şi s-a autosesizat în 11 cazuri. Deja au fost emise 50 de decizii, iar în 40 de cazuri s-a constatat că discriminarea a avut loc.

Maria Roșca

Share