O nouă şedinţă a Comisiei Unificate de Control. Vezi deciziile!

O nouă şedinţă a Comisiei Unificate de Control. Vezi deciziile!

Pe 21 ianuarie 2016 a avut loc o nouă şedinţă a Comisiei Unificate de Control (CUC), iniţiată şi condusă de către copreşedintele delegaţiei Federaţiei Ruse.

 În cadrul acesteia, au fost aprobați şeful militar superior al Forţelor de Menţinere a Păcii din partea Federaţiei Ruse, colonelul Andrei Jadin, şeful interimar al Statului Major Întrunit, maiorul Alexei Ermilov, comandantul militar al sectorului Centru și Nord al Zonei de Securitate, locotenent-colonelul Alexandru Ivanov, observatorii militari din partea Republicii Moldova, locotenent-colonelul Alexandru Dragomir și maiorul Sergiu Scripnic. Concomitent, în legătură cu expirarea termenului deplasării de serviciu, a fost dispusă eliberarea unor pacificatori din funcţiile deţinute.

Este de menţionat şi faptul că, la şedinţa CUC din 14 ianuarie curent au fost aprobați în calitate de membru al delegaţiei Federaţiei Ruse în Comisie, colonelul Igor Dovbnea și observatorul militar rus, maiorul Serghei Kurocikin.

 La primele două ședințe CUC din anul 2016 au fost aprobate 7 rapoarte cu privire la situația din Zona de Securitate (6 rapoarte pe 14.01.2016 şi 1 raport pe 21.01.2016), cu mențiunea că nu au fost înregistrate incidente în perioada sărbătorilor de iarnă.

 Procedând la examinarea subiectului privind asigurarea liberei circulaţii în Zona de Securitate, delegaţia moldovenească a propus Comisiei să-și intensifice eforturile orientate spre identificarea unei soluții pragmatice pentru această problemă, ţinîndu-se cont de înţelegerile convenite la nivelul copreședinților CUC și de sugestiile expuse de către reprezentanții Misiunii OSCE și ai Ucrainei în cadrul ședințelor anterioare.

 Poziția delegaţiei moldovenești a fost susținută de către celelalte delegații în CUC, reprezentanții Ucrainei și cei ai Misiunii OSCE în Moldova.

 Discuţiile pe marginea subiectului liberei circulații vor continua la următoarele şedinţe ale CUC.

 

 

Maria Roșca

Share