MDRC a marcat 20 de ani de la instituirea sistemului național al calității în domeniul construcțiilor

MDRC a marcat 20 de ani de la instituirea sistemului național al calității în domeniul construcțiilor

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) a marcat ieri, 20 de ani de la instituirea sistemului național al calității în domeniul construcțiilor. Pentru prima dată, la 2 februarie 1996 a fost adoptată Legea  nr. 721 privind calitatea în construcții.

Prin adoptarea Legii a fost instituit sistemul calităţii  în construcţii, care a condus la realizarea şi exploatarea construcţiilor de calitate corespunzătoare, în scopul protejării vieţii  oamenilor, a bunurilor acestora şi a mediului înconjurător.

Legea stabilește obligațiunile tuturor factorilor care participă la conceperea, proiectarea, execuţia şi exploatarea construcţiilor: investitorii, cercetătorii, proiectanţii, verificatorii de proiecte atestați, fabricanţii şi furnizorii de produse pentru construcţii, executanţii, proprietarii, utilizatorii, responsabilii tehnici, experţii tehnici, diriginţii de şantier, personalul de specialitate din laboratoarele de încercări în construcţii, specialiştii serviciului de control intern al calităţii al agenţilor economici cu activităţi în construcţii, personalul ingineresc al serviciului de gestionare a fondului existent, precum şi autorităţile administraţiei publice locale şi asociaţiile profesionale de profil.

Prin Legea nr. 721 a fost instituită Inspecţia de Stat în Construcţii responsabilă de controlul de stat asupra aplicării unitare a prevederilor legislaţiei în domeniul calităţii construcţiilor, în toate etapele şi componentele sistemului calităţii în construcţii, precum şi de constatare a contravenţiilor şi de oprire a lucrărilor executate necorespunzător.

Pe parcursul anilor Legea a fost îmbunătățită prin  modificarea unor articole privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Potrivit specialiștilor MDRC prevederile Legii au fost transpuse în proiectul Codului Urbanismului și Construcțiilor, iar după aprobarea Codului, Legea va fi abrogată.

 

Maria Roșca

 

Share