Contrabandă cu mercur alb! Trei persoane au fost reținute

Contrabandă cu mercur alb! Trei persoane au fost reținute

Trei persoane, cu vîrsta cuprinsă între 50 și 63 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău, sînt suspectați de comercializarea  substanțelor toxice, introduse pe teritoriul Republicii Moldova prin contrabandă. Aceștia au fost reținuți pentru 30 de zile.

În urma investigațiilor efectuate de către angajații Direcției Investigarea Fraudelor economice a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Generală s-a stabilit că învinuiții au transportat din Federaţia Rusă şi au introdus prin contrabandă peste frontiera vamală a Republicii Moldova 20 kg de substanță toxică (mercur alb), estimat la peste 1.2 milioane lei.

Suspecții, au păstrat mercurul pe teritoriul ţării pentru comercializare, acțiuni prin care au creat pericolul cauzării de daune esențiale populației şi mediului.

Astfel, la 3 februarie, curent, forțele de ordine au efectuat percheziții la domiciliile și în automobilele suspecților unde au  depistat și ridicat mercur alb, telefoane mobile, o agendă cu numere de telefoane, înscrisuri de ciornă, 8 pietre de diferite dimensiuni și culoare asemănătoare cu pietre scumpe, documente tehnice, privind caracteristicile tehnice ale mercurului și altor substanțe radioactive și chimice.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 248 al. 5 Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Contrabanda”  se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Mihaela Rotari

Share