Circa 10 mii de copii sunt asigurați cu acces la educație timpurie
Peste 100 de grădiniţe şi centre comunitare au fost renovate şi redeschise din anul 2006 şi până în prezent în cadrul proiectului “Parteneriat Global pentru Educaţie”. Informațiile au fost prezentate astăzi de Ministerul Educaţiei şi partenerii săi.
În rezultat, a fost asigurat acces la educaţie timpurie pentru circa 10 mii de copii.
În cadrul aceluiaşi proiect au fost create şi dotate cu echipament specializat şi vehicule patru Centre de reabilitare pentru copii cu cerinţe educaţionale speciale. Totodată, peste 550 de grădiniţe au fost dotate cu mobilier, în circa 1500 de instituţii preşcolare au ajuns materiale didactice, au fost construite terenuri de joacă şi sport în circa 90 de grădiniţe şi opt mii de educatori au beneficiat de instruire.
Liliana Nicolaescu-Onofrei, vice-ministru al Educaţiei, a declarat că în cadrul proiectului au fost selectate în calitate de beneficiari satele în care nu a funcţionat o grădiniţă şi cele în care există un număr mai mare de copii care n-au acces la educaţie timpurie. Vice-ministrul a mai adăugat că în prezent mai există 70 de localităţi unde este nevoie de instituirea unei grădiniţe.
Mariana Doina Moarcaş, coordonator superior de proiecte la Oficiul Băncii Mondiale de la Bucureşti şi lider al echipei proiectului “Parteneriat Global pentru Educaţie”, a precizat că proiectul a fost implementat în trei etape, fiecare dintre acestea având o valoare a investiţiilor de 4,4 milioane de dolari. Astfel, costul total al proiectului este de 13,2 milioane de dolari.
Proiectul este implementat de Ministerul Educaţiei şi este gestionat de către Oficiul Băncii Mondiale în Moldova. Activităţile din cadrul acestui proiect sunt coordonate de Reprezentanţa UNICEF în Republica Moldova şi sunt realizate în parteneriat cu administraţiile publice locale.
Mihaela Rotari
foto: ocnita.md