AGEPI și MAIA vor colabora în domeniul indicațiilor geografice și denumirilor de origine

AGEPI și MAIA vor colabora în domeniul indicațiilor geografice și denumirilor de origine

La 1 martie curent, Directorul general AGEPI, Octavian Apostol a avut o întrevedere cu Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama. Din partea AGEPI, la întâlnire au fost prezenți, de asemenea, Directorul general adjunct, Svetlana Munteanu și șefa Direcției Juridice, Diana Stici. La întrunire au mai participat Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Dumitru Munteanu, șeful direcţiei Viticultură şi Vinificaţie a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cibotaru și specialiști din cadrul acestor instituții.

Specialiștii AGEPI și MAIA au discutat despre situația actuală privind protecția indicațiilor geografice (IG), denumirilor de origine (DO) și specialităţilor tradiţionale garantate (STG), în contextul interesului manifestat de către producătorii autohtoni pentru valorificarea produselor regionale prin accesarea acestui sistem specific de calitate. Reprezentanții celor două instituții au menționat importanța domeniului indicațiilor geografice și denumirilor de origine pentru țara noastră. Republica Moldova dispune de o bază normativă modernă și armonizată cu legislația europeană privind protecţia IG și  DO, însă potenţialul competitiv şi avantajele economice multiple ale acestui sistem nu sunt utilizate pe măsură.

Este stringent necesară o schimbare de atitudine în aceste sens: consolidarea capacităţilor instituţionale şi crearea mecanismelor practice în vederea dezvoltării sistemului de IG și DO, conjugarea eforturilor celor două instituții în scopul iidentificării unor mecanisme eficiente de susținere a producătorilor autohtoni, inclusiv a oportunităților care urmează a fi oferite acestora pentru a impulsiona procesul de înregistrare a IG, DO și STG.

În cadrul ședinței reprezentanții AGEPI și MAIA au făcut o trecere în revistă a stadiului actual privind proiectele normative comune și au discutat modalitățile de conlucrare pentru asigurarea realizării tuturor acțiunilor comune prevăzute de documentele de politici, inclusiv a celor ce țin de dezvoltarea și promovarea intensă a sistemului naţional de protecţie a IG, DO şi STG prin organizarea de seminare, mese rotunde, instruiri etc.

Un alt subiect de pe ordinea de zi a fost cel legat de protecția mărcilor în contextul proiectului Hotărîrii Guvernului privind gestionarea mărcilor – proprietate a statului pentru producția alcoolică, promovat de MAIA.

La finalul ședinței, Directorul general AGEPI, Octavian Apostol și Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard GRAMA au convenit asupra intensificării colaborării în toate domeniile în care sunt vizate cele două instituții.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate două denumiri de origine: Ciumai şi Romaneşti, şi patru indicaţii geografice: Divin, Codru, Ştefan Vodă şi Valul lui Traian. În decembrie 2015, la AGEPI au fost depuse două cereri noi de înregistrare a unor indicaţii geografice: Dulceaţă din petale de trandafir Călăraşi şi Rachiu de caise de Nimoreni.

p1

Mihaela Rotari

Share