Donator străin: Este foarte important ca toți funcționarii și judecătorii să aplice corect legile adoptate
Ministerul Justiției înregistrează progrese în domeniul reformei justiției, iar rezultatele sunt vizibile, deși încă este necesar a se depune eforturi pentru a implementa toate obiectivele. Aceasta este concluzia unei ședințe comune a donatorilor externi, reprezentanților Ministerului Justiției, dar și membrilor societății civile. La eveniment au participat vice-ministrul Justiției, Sabina Cerbu, și şeful secţiei pentru cooperare a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Aneil Singh.
În cadrul întrunirii, responsabilii din cadrul Ministerului Justiției au raportat acțiunile implementate, prevăzute în Strategia de reformare a sectorului justiției pentru anii 2011-2016. Printre cele mai importante realizări ale primului semestru al anului 2014, se numără legile care vizează sistemul judecătoresc, și anume reducerea imunității magistraților – ei riscă dosare penale și confiscarea extinsă a averii dacă sunt bănuiți de corupție, îmbogățirea ilicită și alte infracțiuni; condițiile dure de angajare, evaluare și promovare a judecătorilor, dar și sancțiunile disciplinare mai aspre. De asemenea, s-a reușit elaborarea, promovarea și aprobarea Concepției privind reformarea Procuraturii.
”Toate măsurile implementate au scopul de a preveni și combate corupția din sistemul judecătoresc. Deja au fost înregistrate rezultate vizibile: peste 50 de funcționari, printre care și magistrați, au anunțat ofițerii anticorupție că li s-a propus mită. O treime din judecători au plecat din sistemul, iar în locul lor au venit alții noi. Toate ședințele de judecată sunt înregistrate video, iar dosarele sunt repartizate aleatoriu”, a menționat Sabina Cerbu.
Totodată, vice-ministrul Justiției a informat corpul donatorilor că iar obiectivele rămase nerealizate au devenit priorități pentru Ministerul Justiției. ”Toate nerealizările grupului de lucru, înregistrate în acest an, s-au transformat în obiective prioritare pentru perioada imediat următoare. Lucrăm la implementarea tuturor acțiunilor prevăzute în Strategie și suntem siguri că, în scurt timp, vom avea rezultate și mai bune”, a subliniat Sabina Cerbu.
De cealaltă parte, şeful secţiei pentru cooperare a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Aneil Singh, a remarcat progresele înregistrate de Republica Moldova la îndeplinirea Planului de acțiuni privind implementarea Strategiei. Oficialul s-a declarat mulțumit de adoptarea pachetului de legi privind prevenirea și combaterea corupției. ”Schimbările pozitive sunt vizibile, iar pentru a fi simțite de cetățeni este nevoie de mai mult timp. De asemenea, este foarte important ca toți funcționarii și judecătorii să aplice corect legile adoptate”, a conchis Aneil Singh.
Maria Roșca
Dlui N. Timofti, Președintele Republicii Moldova
Dlui I. Corman, Președinte al Parlamentului Republicii Moldova
Dlui I. Leancă, Prim-ministru al Republicii Moldova
Dlui C. Gurin, Procuror General al Republicii Moldova
Dlui M. Balan, Director SIS
Dlui V.Chetraru, Director CNA
Dlui I.Sula, Director ANSA
Ambasadorilor Misiunilor Diplomatice acreditati în R.Moldova
Reprezentanților Instituțiilor mass-media din R.Moldova
Stimați demnitari și reprezentanți ai mass-media,
Venim cu o petiție din partea mai multor producători și exportatori de fructe și legume din raioanele de nord ale țării pentru a vă aduce la cunoștință situația de facto, ascunsă în procesul de întocmire a pachetului de documente pentru producția agricolă predestinată exportului. Este cunoscut faptul și se vorbește deschis între exportatori despre ilegalitățile și fărădelegile mai multor funcționari de stat, care ne oferă „protecție” pentru buna desfășurare a activității, impunîndu-ne fraudulos și taxe ilegale. Nu suntem de acord cu astfel de practici, însă nimeni nu se împotrivește sistemului pentu a nu-i fi sistată activitatea; și, deoarece suntem în prag electoral, aceste ilegalități pot fi trecute cu vederea, iar făptașii-nepedepsiți. Activăm într-o situație paradoxală, ajunsă la nivel critic: statul întîmpină grave dificultăți din cauza embargoului impus de către Rusia, oferind ajutoare producătorilor, pe de o parte. Dar, pe de altă parte, în contextul greutăților pe care le întîmpinăm, noi, producătorii, mai admitem poate greșeli în procesul documentării, iar pentru aceasta suntem abordați în mod obraznic de către funcționari corupți, fiind taxați cu sume care deseori depășesc ajutorul oferit de stat.
La perfectarea pachetului de documente pentru întocmirea exportului este necesar de a face mai multe verificări într-o perioadă cît mai scurtă de timp, deoarece producția este ușor alterabilă. Pentru a nu fi împiedicați intenționat în acest proces, pînă la începutul acestui sezon eram taxați doar de către Comisarii raionali de poliție și de către Șefii subdiviziunilor teritoriale ale ANSA. Acum însă, începînd cu acest an, a apărut o „taxă” nouă –bani pentru CNA, care inițial erau colectați tot de aceiași comisari ori șefi ai ANSA din teritoriu. Dar, de la o vreme încoace, după ce mai mulți dintre noi ne-am pomenit figuranți ai dosarelor penale fabricate și ținute la control de către Șeful secției Misiuni Speciale a CNA Ilie Botnari prin complicitate cu subalternul său Adrian Roșca și a procurorilor anticorupție, situația pentru noi s-a agravat și a devenit insuportabilă. La moment suntem impuși de acești indivizi să efectuăm exportul doar prin firmele controlate de către ei, firme care îi aparțin lui Vitalie Navroțchi din or. Briceni. În caz contrar, nici un organ al statului nu ne eliberează certificatele necesare pentru export, fiindu-le frică de răfuială juridică din partea acestora. Fenomenul e de mare amploare: chiar cei care sunt chemați prin lege să contracareze și să lupte cu actele de corupție sunt implicați în scheme banditești caracteristice anilor ~90.
Cunoaștem foarte bine prevederile ce se conțin în Legea Nr. 190, Cu privire la petiționare, dar, spre regret, ne este frică să ne divulgăm identitatea, pentru că toți trăim realitatea dosarelor intentate la comandă și intimidarea prin inițierea procedurilor procesual-penale, care au drept scop final reducerea la tăcere a celor care se încumetă să dezvăluie acțiunile ilegale comise de reprezentanții CNA.
În speranța că veți examina conținutul acestei adresări și veți lua atitudine prin demararea unei anchete care să distrugă acest cerc vicios, stabilind proceduri și condiții echitabile de activitate, bazate pe norme legale,
Vă mulțumim anticipat!