Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, la 125 de ani: Hora mare și serata dansantă în aer liber!

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, la 125 de ani: Hora mare și serata dansantă în aer liber!

La 24 octombrie Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală împlinește 125 de ani de activitate. Cu această ocazie în perioada 23-24 octombrie curent vor avea loc mai multe manifestări de anvergură dedicate aniversării. În acest an ziua celui mai vechi muzeu din spaţiul Pruto-Nistrean va fi sărbătorită în cadrul unui program deosebit de divers.

În prima zi a sărbătorii se va desfășura Conferinţa Internaţională „Muzeologia/muzeografia: tradiţie, modernitate, dezvoltare ştiinţifică. Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală – 125 de ani de activitate”. Conferinţa va lua în dezbatere atât probleme actuale ale muzeologiei/muzeografiei, aspectele lor teoretice şi practice, relaţia lor cu alte discipline, specificul cercetărilor desfăşurate în muzee, cât şi experienţa celor 125 de ani de activitate muzeală promovată de cel mai vechi muzeu din Republica Moldova – Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. În cadrul conferinţei va avea loc lansarea de carte cu ultimele noutăţi editoriale ale Muzeului.

A doua zi conţine manifestările-cheie ale evenimentului care vor cuprinde aspectele solemne şi oficiale ale sărbătorii, dar şi partea artistică şi de divertisment. Vor evolua Tudor Ungureanu cu formaţia „Ştefan Vodă” din Căpriana, Străşeni și ansamblul Etnofolcloric-model „Moştenitorii” de la Liceul Teoretic „M.Sadoveanu”.

De asemenea, „Cvartetul de coarde” al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice va veni cu un recital, iar un grup de studenţi de la specialitatea Design Vestimentar al AMTAP vor prezenta o colecție de costume tradiţionale, de epocă, moderne și în stil etno.

Programul mai include vernisarea expoziției aniversare din mansardă “125 de ani cu publicul și pentru public” și un concert festiv dedicate aniversării, cu evoluarea interpreţilor de folclor: Larise Arseni, Eustina Scarlat, Dina Vrăjmaşu, Viorica Ciubotaru și interpretul din România, Răzvan Roşu. Vor participa formaţiile etnofolclorice: ansamblul folcloric-model de cântec şi dans „Opincuţa” de la Liceul Teoretic „I. Creangă”; ansamblul de cântec popular ucrainean „Rodina” („Rodîna”) al Asociaţiei Culturale Ucrainene din Republica Moldova; ansamblul bulgar „Văglence” de la Centrul de Educaţie Estetică a Copiilor „Curcubeul”; duetul de cobze al ansamblului de cobzari „Barbu Lăutarul” al Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga” și ansamblul Teatrului Epic de Etnografie şi Folclor „I. Creangă”.

Sărbătoarea va culmina cu hora mare și serata dansantă în aer liber susținută de Orchestra de fanfară a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Maria Roșca

Sursa foto: monument.sit.md

 

 

Share