Misiunea Băncii Europene de Investiții, în vizită la Ministerul Mediului

Misiunea Băncii Europene de Investiții, în vizită la Ministerul Mediului

În ultimele zile ale acestei săptămâni, Ministerul Mediului a fost gazda misiunii Băncii Europene de Investiții (BEI) în Republica Moldova. Vizita reprezentanților BEI a avut drept scop discutarea Programului de investiții în sectorul managementului deșeurilor și pașii care urmează a fi întreprinși în vederea elaborării studiilor de fezabilitate în domeniul deșeurilor, în cadrul proiectului „Elaborarea proiectelor de management al deșeurilor solide în trei regiuni din Moldova”.
Bol

Acest proiect a fost inițiat ca urmare a semnării Acordului de Cooperare pentru asistență tehnică între BEI și Ministerul Mediului, de pe urma căruia Republica Moldova va beneficia de un grant în valoare de 1 200 000 EURO, din fondul EPTATF.
Misiunea BEI a cuprins un șir de întrevederi planificate, unde au fost purtate discuții cu  Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului vizavi de inițierea negocierilor asupra ,,Programului de investiții în sectorul managementului deșeurilor solide”, care urmează a fi acordat de către BEI. Ministrul Munteanu a menționat  importanța acestei investiții pentru Republica Moldova, care va contribui la soluționarea problemei deșeurilor odată cu construcția noii infrastructuri în domeniul deșurilor, dar s-a axat și pe aspectele ce vizează atragerea granturilor în acest sector, pentru a fi echilibrată investiția și, respectiv, a fi posibilă micșorarea investiției din credit.

Pentru a avea opinia tuturor părțillor implicate, Banca Europenă de Investiții, în cadrul rundei de întrevederi, a întreprins vizite la Ministerul Finanțelor, Cancelaria de Stat și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, instituții, care ulterior vor fi prezente ca parte a Grupului de negocieri a Programului de investiții în sectorul managementului deșeurilor solide.

În acest scop a fost organizat și un atelier de lucru cu participarea reprezentanților Autorităților Publice Locale, ministerelor și instituțiilor interesate cu privire la inițierea activităților privind elaborarea studiilor de fezabilitate în domeniul deșeurilor în cadrul proiectului „Elaborarea proiectelor de management al deșeurilor solide în trei regiuni din Moldova”, pentru 3 Regiuni de Management al Deșeurilor (Regiunea 4 – mun. Chișinău, Strășeni, Ialoveni, Hîncești, Criuleni, Cocieri, Anenii Noi; Regiunea 6 – Șoldănești, Rezina, Telenești, Orhei și Regiunea 7 – mun. Bălți, Drochia, Rîșcani, Glodeni, Florești, Fălești, Sîngerei, Soroca). Participanții au fost familiarizați cu proiectele de management al deșeurilor în regiunile date, scopurile asistenței tehnice acordate de către experții COWI/GOPA, contractați de BEI, precum și principalele activități/programul de lucru al proiectului în derulare, în perioada 2016-2017. Concomitent, au fost informați despre Programul de investiții, care urmează a fi acordat de către BEI.
reciclare-deseuri-ambalaje-de-sticla-fotografii

În data de 13.04.2016 a fost organizată prima ședință a Comitetului de Supraveghere a proiectului de asistență tehnică „Pregătirea proiectelor de management al deșeurilor solide în trei regiuni din Moldova și a ,,Programului de investiții în sectorul managementului deșeurilor solide”.Ședința Comitetului de Supraveghere a fost condusă de Andrian Delinschi, Viceministrul Mediului, care a menționat despre importanța implementării programului de investiții pentru crearea și dezvoltarea infrastructurii de gestionare adecvată a deșeurilor la nivel regional, fapt ce va asigura realizarea obiectivelor stabilite în Planul de Acțiuni privind implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027, aprobată prin Hotărîrea Guvernului nr. 248 din 10.04.2013.

În cadrul întrunirii a fost prezentat programul ,,Managementul deșeurilor solide”, aspectele privind finanțarea și implementarea acestuia. De asemenea, au fost enumerate sarcinile Comitetului de Supraveghere și punctate acțiunile care urmează a fi realizate pentru derularea cu succes a proiectului.
aici nu 1Menționăm că, suportul Băncii Europene de Investiții, precum și a altor parteneri straini este crucial, deoarece va permite realizarea prevederilor incluse în Planul de Acțiuni privind implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027 și va permite dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor necesare în domeniul gestionării deșeurilor conform cerințelor standardelor UE. Efectele pozitive ale investiției se vor reflecta asupra protecției mediului la nivel național, regional și local de efectele asociate cu managementul deșeurilor generate de cetățeni, întreprinderi şi instituții.

 

Doina Secrieru

Share