Cuplurile care nu pot avea copii vor beneficia de o procedură de fertilizare în vitro în baza poliței de asigurare

Cuplurile care nu pot avea copii vor beneficia de o procedură de fertilizare în vitro în baza poliței de asigurare

Cuplurile care nu pot avea copii vor beneficia de o procedură de fertilizare în vitro în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Ministerul Sănătății a elaborat modificări la articolul 20 al Legii privind sănătatea reproducerii. Noile prevederi presupun prestarea serviciilor de reproducere umană asistată nu în baza veniturilor – așa cum era până în prezent, dar în baza indicațiilor medicale, potrivit unui comunicat de presă.

În acest mod nu va mai exista abordarea discriminatorie a persoanelor incluse în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, iar drepturile fiecărui contribuabil vor fi respectate.

Mai mult decât atât, Ministerul Sănătății, împreună cu prestatorii de servicii și Agenția de transplant, a elaborat un regulament care stabilește indicațiile medicale pentru prestarea serviciilor de reproducere umană asistată.

În prezent, în Republica Moldova aceste servicii sunt prestate doar de instituțiile medico-sanitare private. Din păcate, acestea s-au dovedit a fi nereceptive la solicitarea Ministerului Sănătății de a evalua costurile procedurilor de fertilizare în vitro, pentru a fi prestate în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală, fapt ce ar asigura oferirea gratuită a serviciilor.

În ultimii ani, Republica Moldova se confruntă cu un spor natural negativ, iar rata fertilității totale a populației este în descreștere.  Datele estimative ale Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală arată că din numărul total de cupluri, circa 20% suferă de o formă sau alta de infertilitate. Totodată, din numărul cuplurilor sterile la circa 2,5% (2 500 – 3 000 femei) problema infertilității poate fi soluționată doar prin fertilizarea în vitro. Costul pentru asemenea servicii medicale se pot ridica la circa 60 000 lei.

Ministerul Sănătății își propune ca acoperirea cheltuielilor pentru fertilizarea în vitro să înceapă deja în anul curent. Astfel, în curând, primele familii vor beneficia de această schimbare.

 

Maria Roșca

Share