Valeriu Munteanu participă la Conferinţa Miniştrilor de Mediu „Un Mediu pentru Europa” în Georgia

Valeriu Munteanu participă la Conferinţa Miniştrilor de Mediu „Un Mediu pentru Europa” în Georgia

În perioada 8-10 iunie 2016, la Batumi (Georgia) își desfășoară lucrările cea de-a opta Conferință a Miniștrilor de Mediu din cadrul procesului „Un Mediu pentru Europa”. Evenimentul este organizat de către Guvernul Georgiei cu suportul Comisiei Economice pentru Europa a ONU (CEE ONU) și reunește miniștri și funcționari de nivel înalt ai Guvernelor din statele membre a CEE  ONU, precum și reprezentanți ai ONG, medii academice, oameni de afaceri, aproximativ 800 delegați oficiali. Sloganul Conferinței de la Batumi este „Greener, Cleener, Smarter!” („Mai verde, mai curat, mai inteligent!”). Despre aceasta se anunță într-un comunicat al Ministerului Mediului.
Republica Moldova este reprezentată la Conferința Miniștrilor de Mediu de o delegaţie oficială, condusă de către Valeriu Munteanu, Ministru al Mediului, obiectivele participanților fiind axate pe promovarea imaginii ţării la nivel European şi internaţional, integrarea Moldovei în procesul „Un Mediu pentru Europa”, întărirea colaborării în domeniul mediului cu ţările vecine și țările membre ale UE. În cadrul Conferinței Valeriu Munteanu, va avea întrevederi bilaterale cu Ministrul mediului din Lituania, cu Directorul executiv al Agenției Europene de Mediu, dar și cu alți miniștri prezenți la Conferință.
Evenimentul de la Batumi este prima reuniune regională de nivel înalt după adoptarea Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030 și are un rol semnificativ în stimularea acțiunilor regionale pentru asigurarea unei vieți demne de prosperitate pentru populația întregii planete.
Agenda Conferinţei propune spre analizarea şi adoptarea următoarelor documente importante pentru regiunea pan-europeană şi pentru Republica Moldova:
– aprobarea cadrului Strategic pan-european privind ecologizarea economiei și a Inițiativei de la Batumi privind Economia verde (BIG-E);
–  aprobarea acțiunilor de la Batumi privind Aerul Curat (BACA);
La sfârșitul Conferinței de la Batumi va fi adoptată Declarația ministerială. Lucrările Conferinței se vor desfășura sub formă de sesiuni plenare și mese rotunde de discuții conform tematicilor de bază prevăzute în agendă.  Membrii delegației Republicii Moldova vor participa cu luări de cuvânt, rapoarte și informații axate pe subiectele stabilite.
TEMELE și SUBIECTELE Conferinței Miniștrilor de mediu de la Batumi:
1) ecologizarea economiei în regiunea pan-europeană, în scopul promovării unei economii dezvoltate, asigurând totodată durabilitatea mediului și echitatea socială, care este considerată ca fiind una dintre cele mai promițătoare modalități de a realiza o dezvoltare durabilă.
2) îmbunătățirea calității aerului pentru un mediu mai bun și sănătatea populației, deoarece poluarea aerului a devenit  riscul de sănătate cu ce mai mare pondere, care provoacă 7 milioane de decese pe an în întreaga lume și 600.000 de decese premature în Europa.
Alte subiecte incluse pe Agenda Conferinței de la Batumi sunt:
– educația pentru dezvoltarea durabilă, care va evalua progresele obținute timp de 10 ani ai Strategiei CEE ONU privind Educația pentru dezvoltarea Durabilă în vederea implementării ulterioare a acesteia;
– acordurile multilaterale de mediu, mecanisme, politici și instituții care susțin Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă – unde se vor evalua și discuta nivelul de implicare a instrumentelor de mediu existente în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), în special ODD cu tangență pe aspectele de mediu;
– menținerea evaluării de mediu în regiunea pan-Europeană, accentul de bază fiind pus pe îmbunătățirea procesului de raportare de mediu la nivel regional și național, colectarea, schimbul și transmiterea datelor de mediu;
Precizare: Procesul „Un Mediu pentru Europa” este un proces politic, de parteneriat și de cooperare dintre cele 56 state membre a CEE ONU, cu organizațiile din sistemul Națiunilor Unite reprezentat în regiune, cu organizațiile interguvernamentale, ONG-urile, sectorul de afaceri, reprezentanți ai societății civile și alți parteneri.
Scopul este de a asigura realizarea acțiunilor concrete în susținerea țărilor pentru a obține beneficii reale în ceea ce privește consolidarea cooperării și a capacităților în domeniul mediului, care să aducă realizări concrete în sectorul de mediu din regiunea pan-europeană.
Reuniunile ministeriale în cadrul procesului au loc o dată la patru-cinci ani și oferă o platformă de nivel înalt pentru părțile interesate, pentru a discuta și decide asupra priorităților de mediu din regiunea CEE a ONU și de asemenea, serevște drept pilon al dezvoltării durabile în regiune.
Prima Conferință a miniștrilor de mediu din Europa, a avut loc în a. 1991 în or. Dobris (Cehoslovacia). De atunci, au mai avut loc șase conferințe ministeriale organizate la Lucerna (Elveția, 1993), Sofia (Bulgaria, 1995), Aarhus (Danemarca, 1998), Kiev (Ucraina, 2003), Belgrad (Serbia, 2007) și Astana (Kazahstan, 2011 ).
Doina Secrieru
Share