Noi posibilități de cooperare în domeniile analizei riscurilor la frontieră pentru perioada 2016-2017

Noi posibilități de cooperare în domeniile analizei riscurilor la frontieră pentru perioada 2016-2017

În sediul Departamentului Poliției de Frontieră a avut loc, ieri, întrevederea de lucru între reprezentanții Direcției analiza riscurilor, delegația Agenției FRONTEX și reprezentanții Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă, această întrevedere s-a desfășurat în contextul proiectului Parteneriatului Estic ”Dezvoltarea capacităților instituționale în domeniul Managementul Integrat al Frontierei”.

Scopul vizitei delegației Agenției FRONTEX în Republica Moldova a fost, familiarizarea cu sistemul analizei de risc din cadrul Poliției de Frontieră și nivelul de implementare a bunelor practici europene în vederea consolidării domeniului respectiv.

Totodată, în scopul fortificării conlucrării dintre Agenția FRONTEX și Departamentul Poliției de Frontieră al MAI, delegația Agenției FRONTEX, a solicitat unele reacții (feedback) cu privire la oportunitatea implementării în activitatea de serviciu a produselor analitice elaborate în cadrul EaP-RAN (rețeaua analizei de risc al țărilor membre ale Parteneriatului Estic), sub egida FRONTEX.

De asemenea, participanții în cadrul ședinței au abordat subiectele ce țin de identificarea de noi posibilități de cooperare în domeniile analizei riscurilor pentru perioada 2016-2017, cu privire la instruirea personalului, implementarea noilor metode de lucru și dezvoltarea instrumentelor folosite în procesul de elaborare a produselor analitice elaborate în cadrul EaP-RAN, sub egida FRONTEX.

Totodată reamintim că, Poliția de Frontieră se numără printre beneficiarii proiectului, alături de autoritățile de frontieră și vamale ale statelor membre ale Parteneriatului Estic. Obiectivul general al acestuia este facilitarea circulației persoanelor și a mărfurilor, dar totodată menținerea siguranței la frontieră prin consolidarea cooperării inter-instituționale. La fel, proiectul prevede și dezvoltarea unui sistem modern de instruire, dezvoltarea capacităților operaționale, în special în domeniului analizei riscului, precum și sprijinirea acțiunilor anticorupție și a drepturilor omului.

Proiectul este implementat de Agenția Frontex, pentru perioada 2014-2017.
Alți parteneri ai proiectului sunt: Organizația Internațională pentru Migrație (OIM); Organizația Mondială a Vămilor; Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor Migraționale (ICMPD).

Mihaela Rotari

Share