Angajații din sistemul de sănătate au posibilitatea de a primi salarii mai mari cu cel puțin 15%, dacă…
Angajații din sistemul de sănătate au posibilitatea de a primi salarii mai mari cu cel puțin 15% dacă ating indicatori de performanță. Astăzi, reprezentanții Ministerului Sănătății au organizat o ședință de instruire pentru conducătorii instituțiilor medico-sanitare publice și le-au explicat cum trebuie să aplice această prevedere din noul mecanism de salarizare. Scopul acestei reglementări este de a stimula lucrătorii medicali și de a spori calitatea muncii prestate de către aceștia.
Potrivi documentului, plata cu caracter stimulator pentru îndeplinirea indicatorilor de performanță constituie cel puțin 15% din salariul de bază al lucrătorului medical și se alocă în dependență de indicatorii realizați.
Astfel, medicii specialiști de profil vor trebui să țină cont de indicatorul de calitate. Acesta prevede acordarea salariului în baza ratei pacienților tratați conform Protocoalelor clinice naționale/instituționale sau a standardelor medicale de diagnostic și tratament existente în domeniu.
Un alt criteriu în baza căruia personalul medical va primi salariul este gradul de satisfacție al pacientului, care va fi acordat în lipsa reclamațiilor scrise și verbale confirmate.
Totodată, angajații din sectorul medical vor fi stimulați financiar și pentru volumul de servicii prestate. Conducerea instituției medicale stabilește acest indicator, în dependență de specificul muncii îndeplinite și se elaborează pentru fiecare angajat. Tot administrația spitalului stabilește plata cu caracter stimulator pentru personalul auxiliar.
Asistenții medicali și specialiștii în laborator, imagistică, endoscopie, radiologie, ș.a. trebuie să respecte și indicatorii de disciplină. Angajații vor ține cont de respectarea impecabilă a disciplinei de la locul de muncă și îndeplinirea documentației de serviciu.
Maria Roșca