Andrian Candu: A fost un efort consolidat, iar Foaia de parcurs a fost un bun instrument de mobilizare
Raportul de realizare a Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare a fost făcut public astăzi. Documentul a fost prezentat de Președintele Parlamentului Andrian Candu și Prim-ministrul Pavel Filip în cadrul unei conferințe de presă, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Potrivit Președintelui Parlamentului, au fost realizate 74 de acțiuni din totalul celor 82 prevăzute. Totodată, alte 8 acțiuni sunt în curs de desfășurare, fiind vorba de pachetul de legi pentru consolidarea sistemului financiar-bancar, Codul audiovizualului și Legea integrității în serviciul public. Respectivele proiecte de legi urmează a fi completate, precum și consultate cu partenerii de dezvoltare, urmând a fi votate în sesiunea de toamnă a Parlamentului.
”Raportul de implementare a Foii de parcurs conține atât raportul de progres, cât și tot ce s-a realizat, timp de 5 luni, la nivel de legi și hotărâri, atât în Parlament, cât și în Guvern. A fost un efort consolidat, iar Foaia de parcurs a fost un bun instrument de mobilizare, atât la nivel instituțional între Parlament și Guvern, cât și pentru celelalte instituții implicate. Ne propunem să continuăm în același ritm accelerat și în colaborare deplină cu toate instituțiile ca să reușim. Sunt realizări frumoase, dar încă mai sunt multe de făcut pentru a aduce bunăstarea cetățenilor, dar, cu siguranță, am reușit să aducem stabilitate”, a declarat Președintele Parlamentului.
La rândul său, Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că, odată cu implementarea Foii de parcurs, Republica Moldova a recâștigat încrederea partenerilor de dezvoltare, iar acest lucru oferă o perspectivă clară Republicii Moldova în dezvoltarea sa economică.
”Guvernul, de comun cu Parlamentul, și-a asumat angajamente clare în fața partenerilor de dezvoltare, angajamente măsurabile, limitate în timp și care se concentrau pe cele mai importante domenii – reforma justiției, lupta cu corupția, reforma Procuraturii, libertatea presei, finanțarea partidelor. A fost un document prin care să spunem că Republica Moldova este un stat de drept, unde în capul mesei stă legea și supremația legii, astfel încât toți partenerii să aibă încredere în Republica Moldova. Ținta a fost să repunem Republica Moldova pe harta investițiilor, să devină atractivă pentru investitori”, a menționat Pavel Filip.
Andrian Candu a mai precizat că, împreună cu Prim-ministrul Pavel Filip, a semnat o scrisoare adresată Comisarilor europeni Federica Mogherini și Johannes Hahn prin care îi anunță despre acțiunile realizate de Parlament și Guvern, conform angajamentelor asumate în Foaia de parcurs. Totodată, Speakerul a declarat că, pe parcursul lunii august, va fi elaborată o nouă Foaie de parcurs sau un Plan de acțiuni prioritare pentru a fi evaluat impactul legislativ și eficiența pachetelor de legi adoptate.
În context, Speakerul a mulțumit societății civile pentru colaborarea constructivă în realizarea Foii de parcurs și îmbunătățirea cadrului legislativ. Andrian Candu a menționat că Biroul permanent al Parlamentului a aprobat recent o hotărâre, care stabilește un șir de măsuri de consolidare a cooperării dintre Parlament și societatea civilă în cadrul procesului decizional. Este vorba, în special, despre crearea unor grupuri de lucru, care vor elabora modificări în vederea îmbunătățirii cadrului legislativ pentru a spori transparența decizională și pentru a revizui Strategia de Dezvoltare a Societății Civile.
Prima sesiune ordinară a Parlamentului din 2016 s-a încheiat pe data de 29 iulie. Parlamentul se va convoca în sesiunea de toamnă începând cu data de 1 septembrie, iar primele ședințe plenare vor fi organizate la începutul lunii septembrie.
Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare este un document elaborat și aprobat de Parlament și Guvern la începutul lunii martie 2016. Documentul reprezintă o listă consolidată de măsuri și angajamente, ce urmau a fi implementate până pe data de 31 iulie 2016, în vederea depășirii provocărilor constatate în Concluziile Consiliului Uniunii Europene pentru Afaceri Externe din 15 februarie 2016, dar și a îngrijorărilor partenerilor de dezvoltare și societății civile.
Maria Roșca