Conținutul noului Program de Țară pentru anii 2018-2022, discutat în cadrul unei mese rotunde

Conținutul noului Program de Țară pentru anii 2018-2022, discutat în cadrul unei mese rotunde

Obiectivele de dezvoltare durabilă, perspectivele globale și regionale, prezentarea evaluării programului de Țară UNFPA (Fondul ONU pentru Populație) 2013-2022, prioritățile pentru următorul program, prioritățile naționale în contextul obiectivelor de dezvoltare durabilă, acestea dar și alte subiecte au fost discutate astăzi, 2 august curent, în cadrul mesei rotunde: ” Prioritățile pentru următorul Program de Țară pentru Republica Moldova 2018-2022”.

În context, viceministrul educației Elena Cernei a menționat că educația pentru sănătate și asigurarea unei educații incluzive și echitabile de calitate, rămân a fi prioritare pentru  Ministerul Educației: ”  În educația preșcolară a fost elaborat curriculumul educației copiilor de vârstă timpurie și preșcolară în care există domeniul ”Educația fizică și educația pentru sănătate”. Accentul este pus pe formarea competențelor unui comportament sănătos, a deprinderilor corecte de igienă etc. În învățământul primar educația pentru sănătate este promovată la orele de dirigenție, științe, educația moral-spirituală, educație fizică. În cadrul acestor ore, tinerii obțin informații de bază referitoare la sănătate, utilizarea serviciilor publice pentru consolidarea propriei stări de sănătate, înțelegerea măsurilor de prevenire a bolilor fizice și mentale, inclusiv a importanței nutriției corecte, exercițiului fizic, managementului reducerii stresului. Elevii învață cum să utilizeze informații existente pentru a lua decizii personale corecte în domeniul menținerii și îmbunătățirii stării de sănătate”.

La rândul său, Gheorghe Caraseni, consultant național independent, a precizat că  intervențiile Programului de Țară au corespuns strategiilor globale ale UNFPA, politicilor și strategiilor naționale: ” Fondul ONU pentru Populație a contribuit la sporirea capacităților naționale de a elabora politici bazate pe dovezi, inclusiv cu privire la accesul la educație sexuală. Serviciile de sănătate din școli au fost consolidate pentru a fi în măsură să soluționeze problemele de sănătate productivă. În prezent se acordă tot mai multă atenție discuțiilor  în domeniul educației de sănătate, însă mai exista dificultăți în a ajunge la cei mai vulnerabili adolescenți, în special din zonele rurale, și în a crește cererea pentru servicii de sănătate prietenoase tinerilor”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, la eveniment au mai participat Rita Columbia, reprezentant UNFPA în Republica Moldova,  viceministrul sănătății Liliana Iașan, viceministrul tineretului și sportului Pavel Ianeț și viceministrul muncii, protecției sociale și familiei Anastasia Oceretnîi.

Participanții la discuție au venit cu sugestii privind noul Program de Țară pentru anii 2018-2022. Astfel, ei au recomandat ca programul să se axeze în mod prioritar pe necesitățile grupurilor vulnerabile și accesul lor la servicii sociale și de sănătate, precum și asigurarea durabilității financiare a acestora. 

Programul de Țară UNFPA se axează pe probleme de sănătate și drepturilor reproductive, cu accent asupra grupurilor defavorizate. De asemenea, acoperă politicile și dinamica populației și abordează violența bazată pe gen. Aspectele transversale includ drepturile omului și egalitatea de gen, preocupările tinerilor, parteneriatele incluzive, angajamentele naționale și asistenta umanitară.

dsc_1456_0

Maria Roșca

Share