Ministerul Justiției solicită delegarea imediată a membrilor în Autoritatea Naţională de Integritate

Ministerul Justiției solicită delegarea imediată a membrilor în Autoritatea Naţională de Integritate

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a expediat, ieri, scrisori oficiale către Congresul Autorităților Locale din Moldova, Consiliile Superioare ale Magistraturii (CSM) și Procurorilor (CSP), prin care solicită desemnarea imediată, din momentul recepționării documentelor, a unui reprezentant în cadrul Consiliului de Integritate, care ar corespunde exigenților stabilite prin actul legislativ.

Potrivit unui comunicat de presă, Ministerul Justiției face acest apel către autoritățile menționate să se conformeze Legii cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, publicată în Monitorul Oficial pe 30 iulie 2016 și în vigoare din 1 august curent, având în vedere importanța funcționării efective a noii structuri.

Amintim că, Autoritatea este creată prin reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate, fiind succesorul în drepturi al acesteia. Reprezentanții Consiliului sunt desemnați în termen de o lună de la publicarea Legii, iar Ministerul Justiției asigură desemnarea sau, după caz, selecția lor.

Potrivit articolului 12, fiecare membru al Consiliului are un mandat pentru 5 ani, fără a putea fi desemnat consecutiv, și încetează odată cu expirarea acestuia sau prin revocarea persoanei de către entitatea ce a desemnat-o, prin demisie, prin pensionare sau în caz de deces al membrului.

Consiliul este constituit din 7 membri, dintre care: câte un reprezentant al Parlamentului, Guvernului, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, Congresului Autorităților Locale din Moldova și două persoane din partea societății civile.

Poate fi numită în funcţia de membru al Consiliului persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: cetăţenia Moldovei; capacitatea de exerciţiu deplină; studii superioare; lipsa antecedentelor penale, inclusiv stinse, amnistiate sau grațiate; neprivarea dreptului ocupării anumitor funcţii sau exercitării anumitor activități; neîncălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților sau al restricțiilor; neconfiscarea averii nejustificate; lipsa în ultimii 2 ani a calității de membru de partid sau a activității politice; cunoașterea limbii de stat; aptă din punct de vedere medical; nu a fost colaborator operativ, agent sub acoperire sau informator al serviciilor de informaţii până în anul 1991.

Doina Secrieru

Share