În Moldova va activa un Consiliu de Mediere. Află cu ce se va ocupa!

În Moldova va activa un Consiliu de Mediere. Află cu ce se va ocupa!

În Republica Moldova va activa un Consiliu de Mediere, ce trebuie să identifice actorii-cheie care vor fi implicați în promovarea medierii și experții internaționali care îi vor ajuta în acest sens, anunță serviciul de presă al Ministerului Justiției.

Consiliul urmează să aleagă un slogan și să creeze un logo sugestiv pentru promovarea medierii. Medierea – metodă alternativă de soluționare a litigiilor, va fi promovată după o Strategie de promovare, care conține acțiuni exacte ce urmează a fi implementate în următorii trei ani.

La solicitarea Ministerului Justiției, experții BDR Associates Strategic Communication, au cercetat cât de informate sunt grupurile țintă și care este atitudinea cetățenilor față de mediere. În baza rezultatelor obținute, dar și a proiectului de Lege cu privire la susținerea și promovarea medierii, aprobat de către Guvern în iulie curent, experții au elaborat un Plan de acțiuni. Acesta corespunde integral atât cadrului normativ cât și necesităților reale din domeniul medierii.

Astfel, campania de promovare a medierii va începe până la sfârșitul acestui an și va fi implementată în patru etape. Fiecare etapă din Planul de promovare conține o descriere concretă și succintă a activităților ce urmează a fi efectuate.

Promovarea şi dezvoltarea instituţiei medierii în calitate de mijloc alternativ de soluţionare a litigiilor constituie una din sarcinile prioritare care se regăsește în Strategia de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016. Funcţionarea eficientă a sistemului de soluționare alternativă a litigiilor este indispensabilă procesului de edificare a unui sistem judiciar eficient. Scopul metodelor alternative este de a reducere fluxul mare de dosare din instanţele de judecată, de a reduce termenul necesar soluţionării litigiilor, de a economisi resurse umane și financiare, de a îmbunătăţi accesul la justiţie, de a creşte încrederea populaţiei în actul justiţiei.

Practicile internaționale demonstrează că medierea este una din cele mai eficiente metode de soluționare a conflictelor, care oferă senzația de câștig, pe cale amiabilă, tuturor participanților la conflict. Un bun exemplu din practicile internaționale este Italia, care ar fi lider la acest capitol – circa 200 de mii de medieri.

Maria Roșca

Share