Declarație: Există un risc sporit ca Peste Porcină să treacă în Republica Moldova

Declarație: Există un risc sporit ca Peste Porcină să treacă în Republica Moldova

La şedinţa de ieri a cabinetului de miniştri, Primul ministru a solicitat autorităților de resort, în special Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră să acționeze prompt în cazul cărnii importate din zona afectată. 

„Mă îngrijorează situația privind peste porcină africană din Ucraina. Datele arată că situația din această țară devine tot mai alarmată. Au depistate 16 focare noi, ceea ce constituie 45% din numărul total de focare înregistate în Ucraina. Toate ultimile cazuri au fost înregristrate în nemijlocita apropiere de frontiera țării noastre. De aceea, există un risc sporit ca Peste Porcină să treacă în Republica Moldova. De aceea, solicit Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, dar și Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră să întreprindă toate măsurile necesare pentru a evita contaminarea cu acest virus”, a menționat Pavel Filip.

De asemenea, premierul a atenționat organele de resort să elaboreze un plan pentru a evita introducerea acestei boli în Moldova.

„Rog convocarea Comisiei Situațiilor Excepționale pentru a aproba un plan de măsuri ca să evităm introducerea bolii virale Pesta Porcină africană. Totodată, să fie infomată fiecare instutuție”, a accentuat prim-ministrul.

Amintim, că Pesta Porcină Clasică (P.P.C.) este o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează deopotrivă porcii domestici şi pe cei sălbatici, fiind răspândită la nivel global. Boala nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice de mari proporţii.

 

Mihaela Rotari

Share