Ziua Mondiala a Vederii: 39 de milioane de oameni de pe glob sunt orbi

Ziua Mondiala a Vederii: 39 de milioane de oameni de pe glob sunt orbi

Ziua Mondială a Vederii, marcată anual în a doua zi de joi a lunii octombrie, deci anul curent pe 13 octombrie 2016, se concentrează pe problema globală a orbirii și deficiențelor de vedere, care afectează o bună parte a populației globului. 2016 este al patrulea an de implementare a planului de acțiune al OMS privind sănătatea ochilor, ce încurajează membrii și partenerii în continuarea tematicii: „Sănătatea Universală a Ochilor”. Sloganul Zilei Mondiale a văzului 2016 este: „Împreună mai puternici”.

Cu această ocazie membrii Agenției Internaționale pentru Prevenirea Orbirii (AIPO) lucrează împreună pentru a:

* sensibiliza publicul cu privire la orbire si deficiența vederii ca probleme internaționale majore de sănătate publică;

* influența guvernele/ministerele sănătății să participe și să desemneze fonduri pentru programele naționale de prevenire a orbirii;
* educa publicul-țintă în ce privește prevenirea orbirii și a sprijini activitățile programului „Vedere 2020”.

AIPO sugerează tuturor părților interesate în servicii de îngrijire a ochilor: oftalmologi, optometriști, asistente medicale oftalmologice, donatori, pacienți, îngrijitori, familiei extinse că. succesele sunt posibile prin conlucrare, inclusiv cu comunitatea diabetică, grupurile vulnerabile, persoanele cu dizabilități, iar prin efort comun se pot obține rezultate palpabile în prevenirea orbirii și a deficiențelor de vedere.

În ansamblu, pe glob 39 milioane de oameni sunt orbi și 246 milioane au tulburări vizuale moderate sau severe. 90% dintre oamenii orbi trăiesc în țările cu venituri mici. Se estimează, că aproximativ 19 milioane de copii suferă de deficiențe de vedere. Aproximativ 65% din totalul persoanelor cu deficiențe de vedere sunt în vârsta de 50 ani și mai înaintată. Fenomenul creșterii numărului populației în etate în multe țări înseamnă că multe persoane vor fi expuse riscului de tulburări vizuale legate de îmbătrânire.

În Europa există aproximativ 25 de milioane de persoane cu tulburări vizuale. Circa 70 de milioane au boli de ochi în stadii incipiente, netratarea cărora duce la orbire. Acest risc crește și din cauza răspândirii rapide a cazurilor de diabet zaharat. Cu toate acestea, 80% din tulburările vizuale pot fi evitate – tratate sau prevenite. Dovadă este faptul că în ultimii 20 de ani s-a redus cu mult numărul persoanelor oarbe din cauze infecțioase. Iar înseși strategiile de prevenire a orbirii sunt printre intervențiile cele mai rentabile în domeniul îngrijirii sănătății.

În Republica Moldova conform datelor statistice incidenţa prin bolile ochiului și anexelor sale a constituit în 2014 – 78,3 cazuri la 10 mii locuitori, 2015 – respectiv 77,3; la copiii de 0-17 ani în 2014 – 114,4 cazuri și în anul 2015 – 120,6 cazuri la 10 mii locuitori.

Principalele intervenții, care trebuie să se pună în aplicare pentru a realiza sănătatea universală a ochilor sunt:

* Servicii complete de îngrijire a ochilor: oferind o gamă de servicii de la promovare, prevenire până la reabilitare și îngrijire a ochilor.

* Integrarea sănătății ochilor în sistemele de sănătate și participarea la cele 6 blocuri de constituire ale unui sistem de sănătate: guvernarea, finanțarea sănătății, furnizarea de servicii, resurse umane, medicamente și tehnologii, precum și informații.

* Accesul pentru toată lumea, inclusiv minoritățile sărace, a persoanelor cu dizabilități, locuitorilor din zonele rurale la servicii complete de îngrijire a ochilor. Plata pentru îngrijire nu ar trebui să împiedice accesul: el ar trebui să fie liber pentru cei mai săraci.

Vederea poate fi protejată prin următoarele măsuri esențiale :

* Controale regulate la medicul oftalmolog: chiar dacă nu observați o schimbare în vedere și nu semnalați un simptom, care pune în pericol acuitatea vizuală, se recomandă verificarea preventivă a vederii.

* Cunoașterea istoricului bolilor oculare în familie: este important să vă informați dacă unul sau mai mulți membri ai familiei au suferit de o boală oftalmologică, astfel aflați dacă sunteți printre persoanele cu factor de risc ridicat de a avea afecțiune oculară.

* Odihniți ochii periodic: se recomandă pauze regulate persoanelor care își expun ochii la un efort continuu în activitățile zilnice, la fiecare 20 de minute să luați privirea de la calculator sau documente și să priviți în orizont pentru 20 de secunde.

* Asigurați igiena atât a mâinilor, cât și a lentilelor: infecțiile oculare pot fi prevenite prin spălarea pe mâini cu apă și săpun și prin evitarea contactului mâinilor cu ochii. Dacă purtați lentile de contact, este foarte important să le dezinfectați corect și să le schimbați în intervalul recomandat.
* Alimentați-vă sănătos pentru o vedere bună: se recomandă o alimentație bogată în morcovi, spanac, varză, acizi grași omega-3, pe care îi găsiți în somon, ton.
* Controlați greutatea: supraponderabilitatea și obezitatea pot cauza declanșarea unor afecțiuni precum diabetul, care poate afecta vederea. Rinopatia diabetică este una dintre principalele afecțiuni oculare cu risc în diabet.
* Protejați ochii în activitățile cu factori de risc: protejarea ochilor este necesară și în anumite profesii, care pot prezenta riscul expunerii la substanțe chimice, fum sau alte substanțe care pot dăuna vederii.
* Evitați oboseala ochilor cauzată de computer: cel mai bun exercițiu pentru ochii obosiți de computer este focalizarea regulată a privirii către un punct îndepărtat într-o direcție diferită de ecran.
* Mențineți tensiunea arterială sub control: tensiunea ridicată crește riscul unor probleme de sănătate oculară. Hipertensiunea este a doua cauză ce produce orbire după diabet, motiv pentru care este indicată verificarea regulată a tensiunii arteriale.
* Renunțați la fumat și feriți ochii de fum: fumatul este asociat unor riscuri mai mari pentru sănătatea ochilor, riscuri legate de cataractă, probleme cu nervul ocular și degenerarea celulară. Dacă fumați, renunțați pentru binele vederii pe termen lung. Dacă nu fumați, evitați spațiile închise cu fum, care irită puternic ochii.

 

Mihaela Rotari

Share