VIDEO // Mihai Ghimpu a făcut o solicitare care l-a lăsat fără replică pe procurorul general

VIDEO // Mihai Ghimpu a făcut o solicitare care l-a lăsat fără replică pe procurorul general

Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, susține că nu e mulțumit de rezultatele anchetei în furtul miliardului și i-a solicitat procurorului general interimar, Eduard Harunjen, să spună exact dacă fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, despre care se spune că ar fi nepotul său, este implicat în acest furt.

Declarații în acest sens au fost făcute în Parlament, după audierea raporturilor prezentate de BNM și Procuratura Generală în privința fraudei bancare.

„Domnule procuror general, vă rog să investigați dacă fostul guvernator BNM, Dorin Drăguțanu, este implicat în furtul miliardului. Și daca îi vinovat, va rog să-i puneți cătușele și să fie tras la răspundere. El nu-mi este nepot, este vorba de o manipulare. Eu nu apăr pe nimeni și nu vreau să port răspundere pentru nimeni. Vă rog să nu apărați pe nimeni și nu uitați că timpul se schimbă și vin alții”, a menționat liberalul.

De asemenea, Mihai Ghimpu a spus că nu e impresionat de rezultatele anchetei în furtul miliardului.

„Ancheta în privința furtului miliardului lasă mult de dorit. Nu am auzit informații despre mașina companiei „Klassika Force” SRL, folosită pentru a transporta documentele de la BEM, care a fost furată și găsita arsă. Nu am auzit informații despre decesul angajatul BNM, responsabil de verificarea și supravegherea transferurilor de bani efectuate de cele trei bănci. Aceste incidente sunt legate de furtul miliardului. De ce nu auzim numele celor care au fost președinții consiliului de administrație de la BEM, care acordau credite neperformante?”, a spus sursa citată.

În același context, liderul PL a cerut repetat să fie făcută publică lista persoanelor cărora li s-a acordat credite neperformante. „Nu aveți dreptate, când nu vreți să faceți publică lista celor care au luat credite neperformante, deputați, miniștri, funcționari de stat, pentru că pe aceștia lumea îi votează. Sunt mulți din Guvern și Parlament, și de până la 2009, și după. Dacă nu sunt vinovați, să vină în sală, iar dacă sunt vinovați, să stea lângă Filat. Compania Kroll nu are toate pârghiile și dvs. cunoașteți asta, iată de ce investigația merge anevoios”, a mai spus acesta.

Mihaela Rotari

Share