Moldova este protejată mai bine împotriva bolilor transfrontaliere la animale

Moldova este protejată mai bine împotriva bolilor transfrontaliere la animale

Autoritățile din Moldova sunt mai bine pregătite pentru a preveni și controla pesta porcină și alte boli transfrontaliere la animale, ca urmare a unui proiect implementat de FAO, care a sprijinit dezvoltarea unei strategii de îmbunătățire a legislației, un plan de urgență, un sistem informatic pentru deciziile operative și o serie de ateliere de lucru, potrivit unui comunicat de presă.

 Al treilea și ultimul dintre atelierele de lucru organizate la 24 ianuarie a reunit medici veterinari și angajați de la agențiile de control din diferite regiuni ale Moldovei pentru a-i învăța și a face schimb de opinii cu privire la metodele de contracarare a bolilor transfrontaliere la animale.

 De asemenea, în cadrul proiectului, participanții au luat parte la un exercițiu de simulare pe teren a unui focar al pestei porcine africane.

 Vsevolod Stamati, șef adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a subliniat costurile economice și sociale ridicate pe care le implică pesta porcină africană și alte boli transfrontaliere.

 „Prevenirea si controlul bolilor transfrontaliere la animale este esențială pentru protejarea economiei naționale și a cetățenilor noștri. FAO a oferit un sprijin semnificativ pentru îmbunătățirea capacităților Moldovei în răspunsul său la boli înalt patogene și în curs de dezvoltare. Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul FAO și suntem siguri că acum suntem mai bine protejați și pregătiți „, a subliniat dl Stamati în deschiderea atelierului.

 „Un efort coordonat între țări este esențial, deoarece aceste boli se pot răspândi cu ușurință dincolo de granițele naționale. Acesta este motivul pentru care ne-am concentrat pe abordarea ce tine de îmbunătățirea legislației în domeniul bolilor transfrontaliere la animale, în conformitate cu strategiile regionale și planurile de urgență și Cadrul Global pentru controlul progresiv al bolilor transfrontiere la animale” a declarat, în cadrul aceluiași eveniment Daniel Beltran-Alcrudo, specialist FAO pentru sănătatea animalelor. 

Bolile transfrontaliere la animale sunt boli epidemiologice foarte contagioase care se pot răspândi extrem de rapid, indiferent de frontierele naționale. Acestea provoacă rate ridicate de deces și îmbolnăvire la animale, astfel având consecințe socio-economice grave inclusiv și uneori asupra sănătății publice și în același timp constituie o amenințare constantă la mijloacele de existență ale crescătorilor de animale. 

Globalizarea, deteriorarea terenurilor și schimbările climatice contribuie la apariția focarelor unor boli la animale – unele transmisibile și la om – precum bruceloza, tuberculoza bovină, boli parazitare, antrax, encefalopatie spongiformă bovină (ESB) și anumite tulpini de virusuri gripale.
Doina Secrieru

Share