Necrolog în memoria actorului Gheorghe Pârlea: Și-a dedicat viața scenei și promovării valorilor naționale

Necrolog în memoria actorului Gheorghe Pârlea: Și-a dedicat viața scenei și promovării valorilor naționale

Ministerul Culturii își exprimă profunda îndurerare în legătură cu trecerea la cele veșnice a actorului de teatru și film, Gheorghe Pârlea, Artist Emerit, deținător al medaliei “Meritul Civic”.

Gheorghe Pârlea este unul din exponenții generației anilor ’70 ai Teatrului Republican  „Luceafărul”, unde s-a produs în peste 40 de roluri. Paralel a activat în teatrul de miniaturi TV, evoluând în circa 100 de scheciuri, fiind cunoscut mai cu seamă pentru prestația sa artistică în cadrul emisiunilor „Hanul Moftangiilor” și „Pe unda umorului”. În acest sens, s-a remarcat prin contribuția semnificativă la promovarea genului de comedie în teatrul autohton, aducând-o la un nivel la fel de profesionist alături de celelalte genuri de artă. Tandemul Gheorghe Pârlea – Gheorghe Urschi va rămâne o pagină inedită în peisajul teatral de la noi.

Gheorghe Pârlea s-a născut la 6 mai 1944, în satul Vărăncău, raionul Soroca. Își face studiile la școala din satul natal, Școala medie nr. 1 din orașul Soroca,  apoi la Școala de muzică din același oraș. Urmează un an de studii la Școala de culturalizare din Soroca, unde învață arta dramatică în clasa profesoarei Sofia Vorobiova, actriță din Sankt-Petersburg.

În 1961 este antrenat la studioul de pe lângă Teatrul „Luceafărul”, profesor de arta actorului fiindu-i Ion Ungureanu, profesoară de canto – Maria Bieșu, iar vorbire scenică – Vera Mereuță. În anul 1964 se înscrie la Institutul Teatral „A. Lunacearski” din Moscova, iar în 1967 revine la Chişinău. A interpretat roluri de comedie și dramatice, printre care Andrei din spectacolul „Trei surori” de  Anton Cehov, Pricoche Sâmbure din spectacolul „Testamentul” de Gheorghe Urschi, gardianul din „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu, Răducanu în „Nota zero la purtare” de O. Stoenescu și V. Sava ș.a.

În 1989 devine primul director al Teatrului „Luceafărul” din Chișinău, funcție pe care o exercită timp de 5 ani și jumătate. În această calitate, el a organizat primul turneu în România.

Ne-a părăsit un om talentat, o fire artistică prin definiție, un om generos, modest și îndrăgostit de viață. Exprimăm sincere condoleanţe familiei, rudelor şi celor apropiaţi artistului Gheorghe Pârlea, cel care și-a dedicat viața scenei și promovării valorilor naționale.

Dumnezeu să-l odihnească în pace…

Funeraliile şi mitingul de doliu vor avea loc luni, 6 februarie, la Teatrul „Luceafărul”, începând cu ora 10:00, după care, corpul neînsufleţit al artistului va fi aşezat la locul său de veci, la Cimitirul Central din strada Armenească.

Share