Polițiștii din Suedia instruiesc omologii din Moldova privind implementarea conceptului poliției comunitare
Implementarea conceptului național al activității polițienești comunitare a fost tema unui atelier de lucru, desfășurat în perioada 6-8 februarie curent și organizat de Poliția din Suedia.
Potrivit unui comunicat de presă, la atelier au participat polițiști, reprezentanți ai unor organizații internaționale, Inspectoratului național de probațiune, Procuraturii Generale, Ministerului muncii, protecției sociale și familiei și Federației Moldovenești de Fotbal.
Participanții s-au familiarizat cu practicile moderne de activitate ale poliției și aspectele teoriilor actualizate de prevenire a fenomenului infracțional.
De asemenea, participanții au lucrat asupra elaborării proiectului unui Concept național al activității comunitare fiind abordate obiectivele, principiile, caracteristicile, modul şi etapele de implementare ale viitorului document de politici.
La finele activității, s-a ajuns la concluzia că Activitatea Polițienească Comunitară va fi implementată pe etape, cu pilotarea inițială în una sau câteva comunități și extinderea ulterioară la nivel național, pornind de la modul de organizare al structurilor din subordine şi de la strategiile implementate sau preconizate în domeniul securităţii publice.
De remarcat că, conceptul de activitate al poliției comunitare este un obiectiv al Strategiei de dezvoltare a poliției pentru anii 2016-2020 iar siguranța comunitară poate fi asigurată prin consolidarea unei Poliții profesioniste în parteneriat cu societatea civilă.
Potrivit practicii europene, activitatea Poliției Comunitare are consecințe pozitive pentru societate, diminuând considerabil nivelul criminalității și amplificând încrederea cetățenilor în poliție, datorită prezenței permanente și garantării de către aceasta a unui climat social sigur și liniștit.
Maria Roșca