Reprezentanta Republicii Moldova – cel mai tânăr membru al comisiei internaționale Femeia în Sport (foto)

Reprezentanta Republicii Moldova – cel mai tânăr membru al comisiei internaționale Femeia în Sport (foto)

În luna aprilie 2017, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat noua componență a comisiilor sale pentru următorii patru ani. Printre cei nominalizați se numără și reprezentanta Republicii Moldova – AnaMaria Stratu – cel mai tânăr membru al comisiei Femeia în Sport (Women in sport), potrivit unui comunicat de presă.

Printre personalități distincte în lumea sportivă ce fac parte din aceeași comisie se numără Anita Defrantz (USA) – prima femeie numită în calitate de membru al Biroului Executiv CIO (1992-2001, 2013-) și prima femeie în rolul de Vice-președinte CIO (1997-2001); Phumzile Mlambo-Ngcuka – Subsecretar general ONU și Director Executiv UN Women; Morinari Watanabe (JPN)– președintele Federației Internaționale de Gimnastică; Marisol Casado – președinte al Federației Internațional de Triatlon; Nawal El Moutawakel (MAR) – prima femeie reprezentată a unei națiuni islamice ce obține o medalie de aur la Jocurile Olimpice. Președintele comisiei Femeia în sport a fost numită Lydia Nsekera (BDI), iar Vice-președinte – principele Iordaniei, Feisal Al Hussein.

Noua componență a celor 26 de comisii CIO reflectă o reprezentanță geografică mai largă, un număr mai mare de tineri și femei, procentul acestora ajungând, pentru prima dată în istoria CIO, la 38 de procente.

„Diversitatea membrilor garantează discuții interesante și mai incluzive, reflectând angajamentul Mișcării Olimpice pentru universalitate”, a declarat președintele CIO Thomas Bach.

Rolul comisiei CIO Femeia în Sport este de a consilia Sesiunea CIO, Comitetul Executiv al CIO și Președintele CIO privind dezvoltarea și implementarea politicii CIO femeia și sportul, promovând egalitatea de șanse pentru fete și femei de a participa în sport și de a se implica în activitatea fizică.

 

Mihaela Rotari

Share