Fundația ”Freedom Moldova”condamnă încălcarea flagrantă a drepturilor muncitorilor în Moldova

Fundația ”Freedom Moldova”condamnă încălcarea flagrantă a drepturilor muncitorilor în Moldova

 Fundația ”Freedom Moldova” se arată profund îngrijorată în legătură cu multiplele modificări ale Codului Muncii, adoptate la ședința Parlamentului din 21.07.17.

Potrivit unei declarații de presă, Fundația constată că, „printre cele mai sfidătoare modificări ale legislației, care afectează angajații, merită atenție reducerea concediului de îngrijire a copilului cu doi ani (de la șase la patru) și dreptul oferit angajatorului de a concedia pensionarii de vârstă din simplu motiv că aceștia obțin statutul de pensionar”.

„Totodată, au fost reduse împuternicirile sindicatelor de a-și apăra membrii din contul faptul că de azi înainte, angajatorul se va adresa sindicatelor nu pentru acordul de concediere a angajatului, ci pentru ”opinia consultativă”.

Modificările nu presupun nicio etapă de tranziție, care ar minimaliza șocurile, ceea ce înseamnă că din ziua publicării legii, toate femeile, aflate în concediul de îngrijire a copilului care a atins vârsta de patru ani sunt obligate să iasă la serviciu, iar orice pensionar de vârstă poate fi concediat prin ordinul angajatorului”, mai menționează autorii declarației.

Fundația ”Freedom Moldova”condamnă încălcarea flagrantă a drepturilor muncitorilor în Moldova. „Asemenea amendamente drastice Codul Muncii n-a mai suferit din momentul adoptării sale, adică mai bine de 14 ani. Atenționăm și asupra faptului că votarea în lectura a doua a fost organizată în regim de urgență, fără consultarea societății civile și organizațiile de profil”, subliniază Fundația.

Doina Secrieru

Share