Schimbări spectaculoase în top 50 cei mai influenți politicieni ai lunii

Schimbări spectaculoase în top 50 cei mai influenți politicieni ai lunii

După o lungă perioadă, topul celor mai influenți 50 de politicieni ai lunii a înregistrat schimbări majore. Cel puțin așa reiese din datele prezentate astăzi de Institutul POLITICON, informează Oficial.md.

Astfel, după mult timp, Vlad Filat a revenit pe poziția întâi – 221,1 puncte, iar prim-ministrul Iurie Leancă a obținut locul 2, Iurie Leancă – 217,9 puncte.

“Filat a fost în fruntea listei electorale a principalului partid proeuropean din Republica Moldova, iar PLDM a avut o intensă campanie electorală sub conducerea președintelui său. În plus, Filat a beneficiat indirect de victoria lui Klaus Iohannis în prezidențialele din Romania, asta deoarece PLDM, la insistențele liderului său, s-a implicat plenar în susținerea președintelui ales al României. Vizita președintelui ales al României, Klaus Iohannis, în Moldova, la invitația lui Vlad Filat, a contribuit și mai mult la creșterea ratingului liderului PLDM. Prim-ministrul Republicii Moldova și prim-vicepreședintele PLDM, Iurie Leancă, a fost surclasat în noiembrie de șeful său de partid, aceasta poate fi explicat, în special, prin faptul că, nefiind degrevat din funcție, șeful cabinetului deminiștri a fost mai puțin vizibil în campania electorală – principalul eveniment politic al lunii – decât s-a așteptat opinia publică. Totodată,imaginea pozitivă a lui Leancă a fost puțin știrbită de neinspirataimplicare în campania pentru Cotroceni, susținând candidatura luiPonta pentru șefia României”, susțin experții.

Pe locul 3 s-a clasat Marian Lupu – 182,3 puncte. “Această ascensiune a lui Lupu între cei mai influenți trei politicieni din Republica Moldova se explică, în mare parte, prin campania electorală pe care a avut-o PDM, liderului democrat fiindu-i atribuit un rol bine evidențiat în cadrul ei”, iar pe 4 – Vladimir Plahotniuc – 180,1 puncte. “Încă o surpriză în luna noiembrie a fost furnizată de prim-vicepreședintele PDM, Vadimir Plahotniuc, care a făcut un salt tocmai pe locul al 4-lea. Liderul „din umbră” al PDM a înregistrat unul dintre cele mai mari succese ale sale în TOP 50”, explică specialiștii.

Pe 5 e Igor Corman – 178,6 puncte, 6. Nicolae Timofti – 171,4 puncte, 7. Natalia Gherman – 169,4 puncte, 8. Dorin Chirtoacă – 168,7 puncte, 9. Mihai Ghimpu – 167,8 puncte.
Locul 10 a fost obținut de Vladimir Voronin – 166,1 puncte, care a înregistrat cea mai spectaculoasă cădere în Top 10, el coborând de pe poziția a treia tocmai pe a zecea.

Mai departe, în Top 20 îi regăsim pe cei mai activi participanți aicampaniei electorale, cum ar fi: liderul socialiștilor, Igor Dodon (poziția a12-cea), președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan (locul al 13-lea), controversatul cap de listă al Partidului „Patria”, Renato Usatîi(treapta a 15-cea), președintele fracțiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleț (locul al 16-lea). La fel, aici găsim o parte din miniștri guvernului Leancă, cei care pe parcursul campaniei au rămas în funcție: Bumacov și Recean (pozițiile 17-18).
Pentru prima dată în TOP 50 cei mai influenți politicieni ai Republicii Moldova sunt prezenți protagoniști care au făcut campanie electorală pe cont propriu: Oleg Brega (locul al 35-lea) și Oleg Cernei (poziția a 49-a). De asemenea, în TOP 50 îi găsim și pe unii managerii de campanie ai partidelor politice: Vadim Pistrinciuc (pozițiile 22-23) și Victor Osipov (locurile 44-45).

Maria Roșca

Share