Raport: Investițiile străine directe au crescut comparativ cu 2016

Raport: Investițiile străine directe au crescut comparativ cu 2016

Oficiul Băncii Mondiale din Moldova a prezentat perspectivele economice pentru Republica Moldova. Economistul Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, Marcel Chistruga, s-a referit la veniturile bugetare, dar și perspectivele economice ale RM.

„Avem o încetinire a activului, în prima jumătate de an, PIB-ul a totalizat o creștere de 2,8 la sută, în special, această creștere a fost datorită consumului privat. În pofida acestor creșteri robuste în exporturi, avem un rezultat negativ de influență asupra PIB-ului din partea exporturilor nete, astfel pe fundalul recuperării pe consum, avem o creștere substanțială și a importurilor. Sectorul cel mai important a fost comerțul, desigur că, aceasta o asociem cu creșterea consumurilor private. Avem și o descreștere în sectorul agricol în prima jumătate a acestui an. Considerăm că, unul dintre factorii importanți ai descreșterii este că s-a întârziat cu colectarea roadei”, a spus el.

În același timp, Chistruga a vorbit despre influența politicii monetare, ce reprezintă, de la începutul anului, „o creștere a depozitelor”.

„Politica monetară, în continuare, este influențată de lichiditatea sporită din sistem, astfel că, pe de o parte BNM a redus rata de bază până la 7,5 la sută, dar intermedierea financiară rămâne la un nivel redus. Pe de altă parte, în prima parte a anului vedem o creștere a depozitelor, aici Banca Națională a intervenit prin creșterea ratelor rezervelor obligatorii până la nivelul record de 40 la sută. În aceste condiții, avem, începând cu luna aprilie, o rată a inflației, care și în luna august a înregistrat 7,3 la sută.

Considerăm că, factorii ce au determinat această evoluție sunt în mare parte din natura ofertei, în special, considerăm că, această rată a inflației se datorează în mare parte evoluției prețurilor administrate. Am atestat condiții favorabile pe piața valutară, din punct de vedere al Băncii Naționale, iar aceasta i-a permis să-și restabilească rezervele valutare, astfel, practic ele au ajuns la nivelul anilor înainte de criză. În sectorul extern, vinerea trecută, datele BNM ne-au arătat o anumită înrăutățire, astfel că în prima jumătate a anului deficitul de cont curent, a înregistrat de 9,3 la sută, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Această evoluție o datorăm în mare parte importurilor și aprecierii cursului național, care influențează pozitiv importurile”, a vorbit el.

Chistruga a vorbit și despre totalitatea creșterilor pozitive și investițiilor străine directe în RM. „O componentă importantă, ce a avut o creștere pozitivă, este investițiile străine directe, acestea au cifrat 2,2 la sută din PIB, ceea ce este o creștere comparativ cu anul 2016, când au fost 1,16 la sută. Acest fapt îl datorăm în special reinvestirii veniturilor companiilor străine deja existente pe piața RM. În sectorul fiscal, vedem o creștere puternică atât a veniturilor și a cheltuielilor publice, rezultatul este un deficit fiscal cu 0,4 la sută din PIB. La partea de venituri, am observat practic o creștere la toate componentele, mai puțin la componenta de granturi externe, care scade deja al doilea an consecutiv. La moment, suntem optimiști, considerăm că, va exista o influență pozitivă a acestui sector asupra creșterii economice. Observăm o redresare și o creștere a salariilor atât în sectorul privat, cât și în cel public: creșterea salariilor în sectorul educației, public. Aceste creșteri sunt mai mari decât rata inflației și așteptăm un efect pozitiv asupra PIB-ului până la sfârșitul acestui an”,  a conchis el.  

Mihaela Conovali 
Share