Un procuror, un poliţist şi trei condamnaţi – trimişi în judecată pentru trafic de influenţă
Un procuror din cadrul Procuraturii de Circumscripţie Chişinău, un inspector principal al Inspectoratului de poliţie Ialoveni, precum şi trei condamnaţi vor compărea pe banca acuzaţilor pentru trafic de influenţă şi cumpărarea de influenţă.
Astăzi, Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a transmis dosarul de învinuire a celor cinci în judecată.
Aceştia au fost reţinuţi la finele lunii august, investigaţiile fiind iniţiate în baza denunţului unui intermediar care avea rolul de transmitere a banilor de la clienţi către respectivul procuror, care afirma că are influenţă asupra judecătorilor.
Potrivit actului de inculpare, procurorul din Procuratura de circumscripţie Chişinău ar fi susţinut că are influenţă asupra unor magistraţi din Curtea Supremă de Justiţie pe care îi poate convinge să aplice pedepse nonprivative de libertate în privinţa a trei bărbaţi, condamnaţi pentru corupere pasivă şi tîlhărie. Pentru a corupe judecătorii, procurorul ar fi cerut 15 000 de euro, dintre care a primit prin intermediul poliţistului 10 000 de euro. Cu toate acestea, indivizii au fost condamnaţi la închisoare, după ce judecătorii CSJ au respins recursurile avocaţilor acestora prin care se solicita „suspendarea condiţionată a pedepselor penale” faţă de cei trei.
Concomitent cu acţiunile procurorului, care afirma că are influenţă asupra judecătorilor, au fost documentate şi acţiunile ilegale ale poliţistului, învinuit de transmiterea către procuror a sumei de 10 000 de euro pentru „influenţarea magistraţilor”.
La demersul Procurorului General, Consiliul Superior al Procurorilor a suspendat procurorul din funcţie.
Fiind audiaţi, inculpaţii şi-au recunoscut vina integral, încheind acord de recunoaştere a vinovăţiei şi au solicitat examinarea cauzei în procedură specială, în baza probelor administrate la faza de urmărire penală, conform procedurii prevăzute de art.364/1 din Codul de procedură penală.
În privinţa procurorului şi poliţistului este aplicată măsura preventivă – arestul la domiciliu, în privinţa altor doi învinuiţi se execută hotărîrea instanţei de judecată de condamnarea cu închisoare pentru un termen de 5 ani şi în privinţa celui de-al treilea învinuit este aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi ţara.
Procurorii anticorupţie, cu autorizarea judecătorului de instrucţie, au aplicat sechestru în vederea încasării contravalorii mitei pe 10500 euro şi 5150 lei.
Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de cele incriminate, inculpaţii riscă o amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale sau închisoare de la 3 la 7 ani, precum şi recuperarea cheltuielilor judiciare în valoare de 6300 lei.