Vicepremierul Bălan: Mă bucur că am reușit să atingem acest compromis

Vicepremierul Bălan: Mă bucur că am reușit să atingem acest compromis

Reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană de la Chișinău și Tiraspol, Gheorghe Bălan și Vitalii Ignatiev, au ajuns la un numitor comun și anume – au semnat un document, ce prevede redeschiderea Podului Gura Bâcului – Bâcioc.

După întâlnirea de lucru avută astăzi, șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Ambasadorul Michael Scanlan, a declarat că semnarea acestui document este un moment istoric.

„Asta demonstrează că părțile pot ajunge la o înțelegere pentru interesul ambelor părți. Vă mulțumesc, personal, pentru munca depusă și profesionalismul manifestat. Sperăm că, acest pas, pe care l-am văzut astăzi, e unul dintre mulții pe care îi vom vedea în următoarele luni”, a precizat Scanlan.

La rândul său, vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, a menționat că podul acesta a fost nefuncțional zeci de ani.

„A fost reconstruit în anii 2000 și acum, urmare a discuțiilor și negocierilor, pe care le-am purtat cu reprezentantul de la Tiraspol și cu susținerea partenerilor internaționali din procesul de reglementare transnistreană, am reușit să ajungem la un numitor comun cu privire la redeschiderea acestui pod în interesul populației, agenților economici. Sper că, acest pod, în timpul apropiat, până la finalul lunii noiembrie va fi deschis, ceea ce va scurta din distanța de transport și mișcare până la Odessa. Inclusiv cu investiții europene, sperăm că, acest coridor european să devină unul atractiv, funcțional, în interesul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Mă bucur că am reușit să atingem acest compromis”, a precizat Bălan.

Reprezentantul politic al Tiraspolului în procesul de negocieri privind reglementarea problemei transnistrene, Vitalii Ignatiev, a afirmat că podul acesta este o problemă mai veche.

„În octombrie curent, Vadim Krasnoselski a expediat această inițiativă participanților formatului 5+2 cu propunerea de a fi deschis acest pod, cu remarca de a nu folosi acest obiect în scopuri de război. Apreciez poziția pozitivă a părții Moldovei și că această garanție a fost scrisă în acest protocol. Sperăm că este primul pas important în acele numeroase întrebări care le discutăm. Este o decizie care e în favoarea ambelor maluri ale Nistrului”, a spus Ignatiev.

Mihaela Rotari

Share