Aplicații moldo-ucrainene la punctul vamal Giurgiulești – Reni

Aplicații moldo-ucrainene la punctul vamal Giurgiulești – Reni

La punctul de trecere al frontierei moldo-ucrainene Giurgiulești – Reni, a fost organizat un exercițiu de teren cu participarea echipelor de intervenție ale pompierilor și salvatorilor din Republica Moldova și Ucraina, dar și reprezentanți ai Poliției de Frontieră și Serviciul Vamal.

Conform scenariului un echipaj de pompieri din Ucraina a intervenit la lichidarea unui incendiu care s-a produs pe teritoriul vamal. În urma scurgerii substanțelor radioactive din automobilul incendiat, echipajul de intervenție a fost contaminat fiind necesară intervenția echipajului  de decontaminare chimică, biologică, radioactivă și nucleară din Republica Moldova, care a colectat substanța radioactivă și au efectuat decontaminarea zonei afectate, precum și a echipajului de pompieri din țara vecină.

La exercițiu au participat și experți din Uniunea Europeană care au monitorizat desfășurarea acțiunilor și au evaluat cooperarea și comunicarea echipelor de intervenție. Exercițiul a fost realizat cu susținerea Uniunii Europene și a avut drept scop dezvoltarea capacităților de cooperare și comunicare între reprezentații moldoveni și cei ucraineni în timpul intervențiilor comune.

Mihaela Rotari

Share