Anul 2018 să fie declarat Anul Unirii – propunere în Parlamentul R.Moldova. Ce s-a decis

Anul 2018 să fie declarat Anul Unirii – propunere în Parlamentul R.Moldova. Ce s-a decis

Partidul Liberal (PL) a propus astăzi, în debutul ședinței Parlamentului, includerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind declararea anului 2018 – Anul Unirii, informează Oficial.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că ar fi bine ca în RM, anul 2018 să fie declarat Anul Unirii.

„Este cunoscut faptul că în 2018 se împlinesc 100 ani de la Marea Unire. Dat fiind faptul că noi am fost primii care am dat startul Unirii și toți românii vor sărbători, anul viitor, Centenarul Unirii. Noi credem că ar fi corect și noi cei care locuim în RM să anunțăm anul 2018 – Anul Unirii. Totodată, Parlamentul să constituie o comisie din reprezentanții fracțiunilor PL, PDM, PLDM și PPEM, iar comisia să prezinte un plan de acțiuni legat de anul 2018, Anul Unirii”, a precizat Ghimpu.

În context, liderul PCRM, Vladimir Voronin a cerut PG să deschidă o anchetă pe numele lui Mihai Ghimpu.

„Ghimpu, spune cât ți-au plătit românii pentru chestia asta? Eu la ședința trecută v-am propus bilete, posmagi, treceți încolo, cine vă ține pe voi aici, dacă vreți să vă uniți. Care-i problema? Dați-ne nouă voie să construim noi țara noastră – RM, stat independent, suveran, membru al instituțiilor internaționale, europene. Care Românie? Ce-i cu voi? Dacă aveți temperatură și aveți probleme cu sănătatea, nu stați în Parlament, duceți-vă și vă tratați! De 27 ani bateți capul la oameni. Constituția RM prevede că acei care cheamă la dezbinarea statului, nimicirea lui, trebuie să fie trași la răspundere. În legătură cu această solicitare, propun ca PG să deschidă anchetă pe acest Ghimpu. Să fie tras la răspundere conform cerințelor Constituției”, a punctat Voronin.

În replică, Mihai Ghimpu a afirmat că, prin acest proiect de hotărâre, e vorba de istorie. „Mie îmi place că noi, liberalii, de când suntem – luptăm cu cei care nu reprezintă acest pământ. Da, sunt unionist, dar noi vorbim acum de aniversare, de istorie, de 100 ani. Nu am pus la vot Unirea RM cu România. Eu am votat independența acestui stat, am luptat pentru independență”, a punctat Ghimpu.

La rândul său, deputatul socialist Vlad Batrâncea l-a învinuit pe Ghimpu că-și amintește de Unire când este în opoziție. „De ce vă aduceți aminte de unire doar atunci cânt treceți în opoziție? Și vă aduceți aminte doar atunci când ratingul este de jumătate de %,  va aduceți aminte doar atunci când sunt pornite dosare penale pe corupție. Opt ani ați condus acest stat. Sub drapelul pe care-l aveți în față dvs., ați furat acest stat. De aceea, lăsați oamenii în pace, majoritatea oamenilor nu doresc unire cu alt stat”, a spus Batrâncea.

În replică, Mihai Ghimpu a amintit că, atunci când a fost Președinte al Parlamentului, dar și Președinte interimar, a semnat decretul cu privire la ocupația din 28 iunie 1940. „Asta nu înseamnă unire?!”, a adăugat liberalul.

Deputații nu au susținut inițiativa PL.

Doina Secrieru

Share