Vezi cum este respectat graficul circulației troleibuzelor în Capitală

Vezi cum este respectat graficul circulației troleibuzelor în Capitală

În ultimii zece ani, troleibuzele realizează cu 65 mln de călătorii mai puțin, în timp ce taximetrele (taxi-urile ) cu 3 mln de călătorii mai mult. Cel mai mare număr de autoturisme private din RM se înregistrează în Chișinău, acesta sporind cu peste 200 mii de unități. În urma unui studiu realizat de Primăria Mea, s-a identificat că troleibuzele din capitală circulă neregulat, se deplasează cu greu în orele de vârf, iar venirea lor la stații se produce cu întârzieri, potrivit orasulmeu.md.

Timp de o săptămână, de luni până vineri, între 7.30 și 8.00, a fost monitorizată respectarea orarului troleibuzelor la 4 stații din municipiul Chișinău: str. S. Lazo, str. Gh. Asachi, str. Ginta Latină și parcul „Alunelul”. Rezultatele sunt următoarele:

  • La timp – 12,21 %;
  • Abatere de 1 min – 27,74 %;
  • Abatere de 4 min – 14,76 %;
  • Abatere de 5 min – 5,60 %;
  • Abatere de 7 min – 1, 02 %.

Una din cauzele acestor abateri ar fi aceea că sistemul de transport public nu poate asigura în totalitate regularitatea, punctualitatea, viteza. Cauzele sunt multiple: dezbaterea troleibuzelor de pe liniile de contact, ambuteiajele, defectarea vehiculelor, staționarea transportului privat în fața troleibuzelor ș.a. Maxi-taxi-urile nu depind de liniile de contact iar pasagerii le preferă din cauza timpului și vitezei călătoriei. Experții vin și cu niște recomandări pentru soluționarea acestor probleme, precum: tichetarea electronică, procurarea sistemelor GPS, benzi dedicate etc.

sursa: orasulmeu.md

Share