21 de ani de la fondarea PDM! Primul președinte: PDM  are un rol deosebit în păstrarea echilibrului în Republica Moldova

21 de ani de la fondarea PDM! Primul președinte: PDM are un rol deosebit în păstrarea echilibrului în Republica Moldova

Președintele de Onoare al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov, primul președinte al formațiunii, în debutul ședinței de astăzi a Parlamentului, a remarcat că pentru PDM ziua de astăzi este una foarte importantă – se împlinesc 21 de ani de la fondarea formațiunii, informează Oficial.

Diacov s-a referit la rolul PDM, pentru Republica Moldova, în cele peste două decenii.

„La 8 februarie 1997 a avut loc primul Congres – cel de constituire al PDM, partid care are un rol deosebit în păstrarea echilibrului în Republica Moldova”, a declarat democratul, subliniind că, în prezent, PDM este principalul partid de guvernare și are cea mai mare fracțiune în Parlamentul Republicii Moldova – 42 de deputați.

Precizăm că, Partidul Democrat din Moldova a fost înființat pe 8 februarie 1997 sub denumirea Mișcarea pentru o Moldovă Democratică și Prosperă. Congresul din 17 octombrie 1998 a ales organele de conducere ale partidului și a adoptat statutul și programul politic bazat pe principiile social-democrației. Din 1997 și până în vara lui 2009, partidul a fost condus de către Dumitru Diacov. La 19 iulie 2009, Congresul Extraordinar al PDM l-a ales în calitate de președinte al formațiunii pe Marian Lupu, până la cel de-al VIII-lea Congres al Partidului Democrat din Republica Moldova, la data de 24 decembrie 2016, când Vlad Plahotniuc a fost ales în calitate de președinte al formațiunii pentru următorii șapte ani.

Începând cu 2009, Partidul Democrat este membru cu drepturi depline al Internaționalei Socialiste. Din 2010 și până în 2015 a avut statut de membru observator al Partidului Socialiștilor Europeni, iar în iunie 2015 PDM a devenit membru asociat al Partidului Socialiștilor Europeni.

Doina Secrieru

Share