(INTERVIU) Gheorghe Cavcaliuc: Ne propunem să îmbunătățim cât de mult posibil imaginea poliției în societate
Interviu cu Gheorghe Cavcaliuc, şef adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei
Domnule Cavcaliuc, cum a fost anul 2017 în domeniul de activitate în care sunteţi încadrat?
Consider, că 2017 a fost un an plin de evenimente importante, care au culminat cu realizări grandioase, la care s-a muncit foarte mult în echipă. Sunt mândru de succesele obţinute de către Poliţie şi de faptul că, prin acţiunile pe care le-am desfăşurat în acest an, am reuşit să sporim imaginea noastră în faţa cetăţenilor acestei ţări.
Mă refer în primul rând la proiectul meu de suflet sau, mai bine zis, la unul dintre proiectele de suflet – ,,Supravegherea de vecinătate”, care, în viziunea mea, aduce un beneficiu enorm societăţii. Acest proiect a luat „naştere”, deloc întâmplător, în satul meu de baştină, satul Micăuţi, raionul Străşeni. I-am dat startul intuind, că va fi unul de mare succes nu doar în localitatea unde am copilărit, dar şi în întreaga ţară. Astăzi, nu există vreo localitate în Republica Moldova unde să nu functioneze proiectul în cauză. O ţară întreagă prin cetăţenii săi participă acitv în cadrul lui. Aşadar, „Supravegherea de vecinătate” sau „Paza Comunitară” este un model eficient, care se bazează pe sentimentul de solidaritate şi ajutor reciproc. Este un parteneriat între Poliţie şi cetăţeni şi o acţiune comună în care se implică vecinii, Poliţia, administraţia publică locală şi organizaţiile civile interesate. Din momentul lansării acestui proiect, pe teritoriul ţării, au fost implementate şi funcţionează cu succes peste 2 mii de sectoare de vecinătate. Pentru că membrii de sector au fost extrem de responsabili, s-a reuşit performanţa prevenirii mai multor infracţiuni.
Un alt proiect, la care ţin foarte mult şi căruia personal i-am dat start este ,,Din culisele Poliţiei”. Ne-am propus ca, prin realizarea lui, să sporim interesul tinerilor din mediul rural faţă de activitatea Poliţiei şi, totodată, să identificăm şi să încurajăm tinerii cu posibilităţi reduse, să aibă o atitudine civică şi eventual, să-i motivăm să devină poliţişti. Până acum, la proiect au participat peste 200 de adolescenţi din diferite localităţi ale ţării, care practic, au muncit cot la cot cu angajaţii Poliţiei. Scopul meu este ca în cadrul acestui proiect să adun 1000 de tineri din 1000 de localităţi, pe care să-i cunoască o ţară întreagă şi, de ce nu, o lume întreagă, mai ales că proiectul are o popularitate extraordinară pe Facebook.
În anul 2017 am pus accent şi pe sporirea numărului femeilor, angajate în Poliţie. Astfel, mai multe tinere s-au arătat interesate de a vizita Inspectoratul General al Poliţiei, pentru a cunoaşte specificul meseriei de poliţistă. Sunt extrem de onorat şi mândru, că a fost creată Asociaţia Femeilor din Poliţie, în cadrul căreia sunt Preşedinte al Comisiei de respectare a drepturilor femeilor în rândurile Poliţiei.
Vreau să mai menţionez, că în anul 2017, Poliţia a fost dotată cu mijloace speciale pentru a simplifica activitatea de zi cu zi a poliţiştilor. Au fost încheiate acorduri de parteneriat cu alte state, scopul cărora a fost dezvoltarea profesională a angajaţilor şi chiar delegarea acestora la studii în statele semnatare.
Din punctul meu de vedere, anul 2017 a fost unul de succes, însă nu ne oprim aici şi în viitor ne propunem să îmbunătăţim cât de mult posibil imaginea Poliţiei în societate.
Care evenimente, în opinia Dvs., au marcat activitatea Poliţiei în anul 2017?
Unul dintre evenimentele remarcabile a fost revizuirea şi îmbunătăţirea cadrului normativ, care reglementează activitatea Poliţiei. Astfel, odată cu intrarea în vigoare a Legii privind funcţionarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, angajaţilor Poliţiei li s-a stabilit dreptul la asigurarea cu spaţiu locativ de serviciu sau, după caz, dreptul de a beneficia de o indemnizaţie pentru închirierea locuinţei în mărimea şi modul stabilite de Guvern.
La fel, nu poate fi trecută cu vederea, iniţierea lucrărilor de fondare a „Centrului de instruire pentru instituţiile de aplicare ale legii”, obiectiv care urmează a fi finalizat în următorii patru ani şi care are drept scop îmbunătăţirea condiţiilor şi capacităţilor de pregătire a viitorilor ofiţeri şi subofiţeri, care vor asigura combaterea criminalităţii şi asigurarea ordinii de drept pe întreg teritoriul ţării.
Nu în ultimul rând, aş menţiona că în 2017 s-a acordat atenţie asigurării poliţiştilor cu vehicule de serviciu, tehnică de calcul şi unităţi de echipament, dotări care sunt indispensabile şi necesare în acelaşi timp, pentru continuarea procesului de dezvoltare a Poliţiei naţionale.
Cum a fost resimţită reforma Poliţiei de către conducerea Inspectoratului General al Poliţiei, dar şi de către angajaţi?
Reforma Poliţiei a venit ca răspuns la aşteptările cetăţenilor. Oamenii îşi doresc o Poliţie mai eficientă, mai prezentă, mai corectă şi de încredere. Cu referire la reforma în rândurile angajaţilor, constat cu mândrie că a fost creat un serviciu poliţienesc modern, în conformitate cu cele mai bune standarde şi practici UE şi internaţionale.
Cunosc foarte bine aspectele acestei meserii şi de aceea nu am putut să nu mă gândesc şi la crearea condiţiilor pentru angajaţii IGP. Consider, că doar atunci când angajatorul oferă condiţii decente de muncă unui angajat, e în drept să aibă de la acesta şi aşteptări, dar şi randament eficient în procesul de muncă. De aceea am decis, că este absolut necesar să fie deschise 29 birouri de consiliere psihologică şi psihoterapie, inclusiv unul în cadrul IGP, anume pentru a susţine angajaţii Poliţiei în activitatea zilnică. Au fost achiziţionate 3 laboratoare mobile mari pentru entităţile criminalistice Nord, Centru şi Sud şi 5 laboratoare mobile mici pentru Poliţia capitalei. Subdiviziunile poliţiei au primit echipamente performante, iar angajaţii au beneficiat de automobile noi, ceea ce ne permite să răspundem proactiv şi în mod egal la necesităţile cetăţenilor şi ale societăţii în ansamblu.
În opinia dumneavoastră, care sunt punctele forte ale Poliţiei naţionale?
Actualmente, punctele forte ale Poliţiei naţionale sunt îmbunătăţirea gradului de siguranţă publică a cetăţeanului, sporirea încrederii populaţiei în Poliţie şi capacitatea de mobilizare în situaţii critice.
În acelaşi timp, consider că un alt punct forte al Poliţiei, este numărul mare de angajaţi tineri – tineri ambiţioşi, capabili să sporească eficienţa activităţii noastre.
În ce direcţie trebuie de lucrat pentru a îmbunătăţi capacităţile Poliţiei naţionale?
În primul rând, sunt convins că direcţia în care se dezvoltă Poliţia naţională este cea potrivită, iar eforturile noastre sunt concentrate pentru ca populaţia să aibă un înalt sentiment de siguranţă.
Întotdeauna este loc de mai bine, iar scopul nostru este unul clar şi tranşant care, într-un mod simplificat, se reduce la regula „celor 3 P”: PROFESIONALISM, PROMPTITUDINE ŞI PRESTIGIU.
Îmbucurător este faptul, că încrederea populaţiei în Poliţie a crescut cu peste 20% comparativ cu anul precedent, însă cu toate acestea ne propunem în continuare să ridicăm profesionalismul angajaţilor, nivelul de reacţionare în cazul comiterii infracţiunilor, fapt care generează un anumit grad de consideraţie, de care se bucură Poliţia naţională.
Pentru Dvs. cum a fost anul 2017 din punct de vedere personal?
Pentru mine personal anul 2017 a fost unul prietenos, or, atâta timp cât cei dragi mie sunt bine şi sănătoşi, nu aş avea motive să nu fiu mulţumit în acest sens.
Ştim că scrieţi versuri…
Da, este adevărat! Chiar dacă am o agendă încărcată, iar volumul de lucru este epuizant şi nu-mi permite de cele mai dese ori să am timp liber pentru mine şi cei apropiaţi, găsesc totuşi măcar 5 minute pe zi, mai ales atunci când merg în drum spre casă după o zi lungă de muncă sau când plec în deplasări de serviciu, pentru a mă retrage şi a însăila nişte gânduri în versuri. Poezia este locul unde îmi găsesc un refugiu şi evadez din realitate într-o lume a mea, o lume plină de amintiri frumoase şi emoţii pozitive.
Cum credeţi că va fi anul 2018 pentru Poliţie?
Îmi propun ca în anul care vine, să obţinem rezultate remarcabile în activitatea pe care o desfăşurăm şi să avem parte de multă putere de muncă pentru a răspunde cu maximă eficienţă la toate provocările care pot afecta ordinea publică. Poliţia va contribui în continuare cu devotament şi dăruire la creşterea gradului de siguranţă publică şi încrederii în valorile unui stat de drept. Se va depune efort în comunicarea şi cooperarea cu cetăţenii, participarea activă la viaţa localităţilor din întreaga ţară pentru a câştiga încrederea, respectul şi sprijinul cetăţenilor.
Ce obiective personale aveţi pentru 2018?
Planurile mele pentru anul care vine includ evoluarea şi dezvoltarea din punct de vedere al cunoştinţelor şi abilităţilor atât personale, cât şi profesionale, a capacităţii de a face faţă responsabilităţilor profesionale şi legate de cei dragi.
Fiind preocupat preponderent de provocările din carieră, îmi doresc o gestionare cât mai corectă şi eficientă a timpului liber, eforturilor şi priorităţilor, pentru a fi împăcat cu ceea ce fac şi ce sunt.
Un lucru foarte important pe care mi-l propun, şi pe care, de altfel, îl urmăresc an de an, este nevoia de a stabili un echilibru între viaţa profesională şi cea personală, deoarece de cele mai multe ori balanţa înclină spre cea profesională.
Toate acestea, însă, se vor realiza, doar în prezenţa unei integrităţi fizice şi psihice perfecte, dorindu-mi cel mai mult să am parte de sănătate şi să mă bucur de susţinerea apropiaţilor şi a colegilor de breaslă.
Almanah Politic 2017
Daca veti veni in continuare cu proiecte care sporesc sigurantya cetatenilor, cunt sigura ca lumea va avea incredere in politie si veti avea o imagine pozitiva.
Politia deja si-a imbunatatit imaginea. Vad ca se fac proiecte prin intermediul carora se apropie mai mult de cetateni si de nevoile acestora. Astfel ca politistul sa fie mai mult decit un functionar de stat, dar sa fie si un bun prieten a cetateanului.