Directorul general al Autorităţii Aeronautice Civile din RM despre evenimentele ce au marcat domeniul aviaţiei civile în 2017

Directorul general al Autorităţii Aeronautice Civile din RM despre evenimentele ce au marcat domeniul aviaţiei civile în 2017

Directorul general al Autorităţii Aeronautice Civile, Radu Bezniuc, în cadrul unui interviu pentru Almanah Politic 2017, a vorbit despre evenimentele ce au marcat domeniul aviaţiei civile din Moldova în 2017.

„În primul rând, ţin să remarc că în 2017 aviaţia civilă din Moldova a menţinut trendul ascendent în dezvoltare, care în mare parte se datorează eforturilor consolidate ale Guvernului pentru liberalizarea în continuare a pieţei şi de creare a condiţiilor atractive şi transparente de activitate pentru companiile aeriene”, a menționat el.

Prin urmare, Bezniuc a prezentat datele cu privire la cele expuse.

„O confirmă şi cifrele: în 2017 au fost transportaţi, prin Aeroportul Internaţional Chişinău, peste 2 mil. 700 mii de pasageri. Comparativ cu perioada similară a anului precedent, creşterea traficului constituie +24,6%”, a declarat el.

Totodată, Bezniuc a vorbit despre Acordurile semnate de Republica Moldova.

„Desigur, continuăm să resimţim impactul pozitiv al semnării de către ţara noastră, încă în 2012, a Acordului privind Spaţiul Aerian Comun cu Uniunea Europeană. Operatorii aerieni – naţionali şi internaţionali au venit cu destinaţii noi, iar mediul concurenţial sănătos determină de la sine scăderea preţurilor la bilete. În acelaşi timp, suntem în negocieri continue cu alte state pentru liberalizarea pieţei serviciilor de transport aerian. În noiembrie 2017, bunăoară, s-a încheiat procesul de liberalizare cu Israelul. Acum statele noastre pot numi doi sau mai mulţi operatori aerieni care să efectueze zboruri directe spre Tel Aviv. Acorduri de liberalizare au fost semnate cu Elveţia şi Qatarul. Urmare a negocierilor purtate cu autorităţile Emiratelor Arabe Unite a fost deschisă cursa spre Dubai, care este operată de către compania naţională de stat. Iar în ultima lună a anului au fost lansate zboruri directe spre Geneva, la fel operate de către „Air Moldova””, a comunicat el.

În același timp, el a vorbit despre companiile noi venite pe piața din Republica Moldova.

„Venirea companiilor noi pe piaţă reflectă în mod direct existenţa oportunităţilor reale de dezvoltare şi a unui mediu concurenţial sănătos. Şi operatorii stabiliţi deja pe piaţă continuă să deschidă destinaţii noi. Anul trecut au fost lansate zboruri directe spre Florenţa, Bruxelles, Voronej, Krasnodar. Iar „Wizz Air”, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală şi de Est, a decis să deschidă o bază operaţională la Aeroportul Internaţional Chişinău şi deja a anunţat noi destinaţii de zbor din Chişinău. Autoritatea Aeronautică Civilă acordă, în limita competenţelor, sprijin companiilor aeriene în deschiderea rutelor noi. Totodată, perspectivele de deschidere a curselor noi sunt strâns legate de posibilităţile financiare şi interesul economic ale operatorilor aerieni”, a menționat Beziniuc pentru Almanahul Politic 2017.

Mihaela Rotari

Share