Raportul de activitate al CCA pentru anul trecut, prezentat

Raportul de activitate al CCA pentru anul trecut, prezentat

Raportul de activitate a Consiliului Coordonator al Audiovizualului pentru anul 2017 a fost audiat la ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, informează Oficial.

Potrivit Președintelui CCA, Dragoș Vicol, activitatea Consiliului s-a axat pe acțiuni de protejare a interesului public, a minorilor, a spațiului informațional, a patrimoniului lingvistic și cultural-național, inclusiv a culturii și a limbilor minorităților naționale, transparența mijloacelor mass-media audiovizuale etc.

”Obiectivele au fost realizate în măsura în care au existat instrumentele respective prevăzute de legislație, dar au existat și provocări, în special la capitolul securizării spațiului informațional autohton”, a declarat Dragoș Vicol. 

Pe parcursul anului trecut, CCA a adoptat 246 de decizii și s-a convocat în 34 de ședințe publice. Totodată, CCA a eliberat 19 autorizații de retransmisie și 36 de licențe de emisie. În același timp, ca rezultat al procedurii legale prevăzute de Codul audiovizualului, Consiliul a suspendat, la solicitarea radiodifuzorului, 2 licențe de emisie și a retras 10 licențe de emisie.

În contextul reformelor în domeniul audiovizualului, cu privire la majorarea produsului audiovizual autohton în serviciile de programe ale radiodifuzorilor, CCA a aprobat 152 de concepții generale ale serviciilor de programe ale instituțiilor media audiovizuale din țară. CCA a desfășurat un șir de acțiuni în vederea realizării acțiunilor prevăzute în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru anii 2017-2019, inclusiv de tranziție de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră. Activitatea CCA de monitorizare a conținutului programelor și emisiunilor difuzate de posturile de televiziune și de radio s-a axat pe supravegherea respectării legislației în domeniul audiovizualului și examinarea sesizărilor în legătură cu conținutul programelor audiovizuale.

În 2017, CCA a sesizat organele afacerilor interne privind activitatea ilegală a 3 rețele clandestine de retransmisie a posturilor TV în mai multe localități și a solicitat sancționarea persoanelor care se fac vinovate de astfel de acțiuni. Per ansamblu, pentru încălcarea normelor din domeniul audiovizualului, autoritatea, pe parcursul anului 2017, a aplicat 102 sancțiuni pentru 24 de radiodifuzori și 33 de distribuitori de servicii.

Potrivit informațiilor din raport, la 1 ianuarie 2018, pe piața serviciilor media audiovizuale din Republica Moldova erau înregistrați 183 de deținători de licențe și autorizații de retransmisie, dintre care: 67 de autorizații de retransmisie, 61 de licențe de emisie pentru serviciile TV și 55 de licențe pentru serviciile radio. 

De asemenea, raportul punctează obiectivele CCA pentru 2018 în vederea dezvoltării pieței mass-media audiovizuale, inclusiv prin alocarea mijloacelor financiare pentru producerea programelor de interes public, precum și asigurarea populației cu servicii de programe audiovizuale prin intermediul multiplexului digital terestru cu acoperire națională.

Raportul CCA a fost avizat de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media și urmează a fi discutat în plenul Parlamentului. 

Doina Secrieru

Share