11 tipuri de cititori. Te regăsești în listă?

11 tipuri de cititori. Te regăsești în listă?

N-aveți decât să intrați într-o librărie sau bibliotecă. Puteți să-i mai vedeți la cluburile de lectură sau poate lansări de carte. Acolo aveți ocazia să le cunoașteți adevărata față. Cititorii. Fani declarați ai genului fantasy ori poate realismului magic. Cititorii care nu ies din zona lor de confort și niciodată nu se apucă de un alt autor. Poate întâlnești cititorul fetișist care urăște cărțile electronice sau pe cel snob care citește doar cărți „alese”. Ei există și poate chiar noi întruchipăm unul dintre aceste tipaje. Eu, cu precădere, am determinat 11 tipuri, deși cred că nu m-aș limita doar la acestea. Multe dintre tipaje pot fi și combinate. De asta nu vă imaginați că acest articol este o cercetare științifică, nici n-are o astfel de stofă, ci, mai debrabă, acceptați-l ca pe o observație. 

1. Primul tip și cel mai des întâlnit este cititorul universal care se va bucura de orice carte, indiferent de gen sau tematică. Cititorul care-și umple rafturile cu cele mai diverse titluri și autori. Cititorul care se va bucura, în egală măsură, de clasici și scriitori contemporani.

2. Un alt tip de cititor este obsedatul de sequel-uri, trilogii și orice texte a căror subiect se întinde în serii de 4, 5, 6 etc. cărți. Asta-i regula principală, înainte să se apuce de citit. Este un soi de beție literară. Să se știe nedormit nopțile în așteptarea momentului când în librăria din orașul natal va apărea continuarea unei cărți. În acest caz, mulți dintre ei, vor reciti aceste serii până vor găsi o alta pentru care să uite de somn.

3. Al treilea tip de cititor este snobul și, sunt sigură, mulți dintre voi au avut ocazia să-l întâlnească măcar o singură dată. Acest tip va citi doar „literatură pentru aleși”, cărțile care-i vor stimula și mai mult aroganța, continând să-i judece pe cei care citesc o nuvelă YA ori poate o dramă romantică. El este mai PRESUS de aceste cărți.

4. Cititorul poligam este cel care citește în același timp mai multe cărți. Noptiera lor va fi întotdeauna plină de cărți de diferite genuri, stiluri și tematici. În funcție de dispoziție sau timpul liber. Acești cititori sunt campioni la capitolul multitasking.

5. Tipa/Tipul straniu de la clubul de lectură este cititorul care nu lipsește de la nicio întâlnire importantă cu alți cititori și, asiduu, își mai caută prieteni acolo. Astfel, clubul de lectură nu este pentru el doar un loc unde discută ultima carte citită ori poate o metodă de a pierde timpul, ci un mod de viață. Va fi membrul a două-trei cluburi de lectură.

6. Cititorul plictisit este cel care nu reușește aproape niciodată să ducă o carte până la sfârșit. Indiferent de efortul pe care-l depune. Interesul lui scade și, pentru a-l trezi din nou, trece la o altă carte.

7. Există și cititorul fidel pentru care o nouă carte înseamnă părăsirea zonei de confort. Aceștia vor citi și reciti autorii preferați și rar se vor încumeta să deschidă alte cărți, decât dacă, printr-o ironie a sorții, vor fi nevoiți s-o facă. De câte ori ai citit Harry Potter? De câte ori ai deschis site-ul unei librării să verifici autorii proaspăt publicați la noutăți editoriale?

8. Există cititorul fetișist care refuză să citească cărțile electronice ori aproape că le urăște. Pentru acest tip este important mirosul cărții și posibilitatea de a răsfoi paginile. De câte ori, având varianta electronică la dispoziție, ai căutat formatul tradițional la prieteni?

9. Mulți obișnuim să ne identificăm cu personajul dintr-o carte și să-i împărtășim trăirile, dar există cititorul emoțional care, în adevăratul sens al cuvântului, trăiește soarta protagonistului. Plânge și râde cu el, iar dacă se-ntâmplă cumva să moară asta va deveni o tragedie.

10. Mai putem clasifica cititorii după iubitorii de literatură fantastică și cei îndrăgostiți de literatura documentară. Primul aproape că trăiește în lumea imaginară a autorului, iar al doilea consideră că viața reală este mult mai interesantă decât cea inventată. De asta va căuta doar drame istorice, biografii și eseuri.

11. Ultimul cititor este fan al Instagramului. Îi urmărește pe toți book bloggerii și nu scapă niciun titlu recomandat. Tot din această categorie mai face parte și cititorul care nu citește cărțile, le cumpără cu duiumul, dar face poze drăguțe și le publică pe rețelele de socializare.

Tu din care categorie faci parte?

sursa: haibun.md

Mihaela Rotari

Share