Majorarea burselor pentru studenți – propunere înaintată de PCRM
Fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a propus astăzi, în debutul ședinței Parlamentului, un proiect de lege cu privire la modificarea și completarea Codului Educației, informează Oficial.
Șefa fracțiunii PCRM, Inna Șupac, a declarat că proiectul de lege are scop sporirea gradului de protecție socială a studenților prin stabilirea unor garanții minimale cu privire la nivelul bursei studențești.
„Astfel, se propune ca nivelul minim al bursei studențești care se stabilește anual de Guvern să depășească valoarea minimului de existență pentru anul precedent. Necesitatea acestui proiect este determinat de valoarea actuală extrem de redusă a burselor studențești care acoperă minimul de existență al doar 35%, dar și de caracterul haotic al procesului de majorare a acestora. Considerăm că prevederile proiectului vor îmbunătăți considerabil situația la acest capitol”, a explicat Șupac.
La rândul său, președintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Vladimir Hotineanu, a menționat că nu există avizul Guvernului la acest subiect. „Bursa studenților este vorba de buget. Avizul Guvernului nu există la etapa actuală și de aceea și în Comisie nu putem discuta acest subiect. Dar dacă propune PCRM, chiar e binevenită aceasta, dacă au bani din buget să mărească bursele – ar fi foarte frumos din partea lor”, a punctat Hotineanu.
Deputatul socialist Vlad Batrîncea a adăugat că Parlamentul nu este o anexă a Guvernului. „Ceea ce propune Parlamentul, Guvernul trebuie să exercite. Atunci când e vorba de careva necesități financiare, Guvernul trebuie să întreprindă măsuri. Vă informez că pe site-ul Guvernului este proiectul care presupune creșterea burselor cu 20 lei. Este bătaie de joc. Toți în campania electorală au promis majorări. De aceea, trebuie să revenim să examinăm și să găsim posibilități financiare pentru a majorarea tinerilor bursele”, a precizat Batrîncea.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu a spus că a fost informat că a fost emis avizul Guvernului la acest subiect și a fost unul negativ, respectiv subiectul nu poate fi pus în discuție.
În concluzie, Inna Șupac a adăugat că existența unui aviz negativ al Guvernului niciodată nu a împiedicat să fie discutate proiectele de legi. „Solicităm ca dvs., dle Candu, în cazul în care Comisia permanentă sesizată în fond depășește termenii pentru a prezenta un raport, Președintele Parlamentului poate desemna o altă Comisie pentru a dezbate acest subiect”, a punctat Șupac.
Andrian Candu a spus că la următoarea ședință a Biroului Permanent vor discuta subiectul.
Doina Secrieru