Ion Ceban a prezentat realizările fracțiunii PSRM în CMC în domeniul social

Ion Ceban a prezentat realizările fracțiunii PSRM în CMC în domeniul social

Șeful fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Ion Ceban, candidatul la funcția de primar general al Chișinăului, a făcut public astăzi un bilanț al activității fracțiunii, pe care o conduce, în vederea soluționării problemelor sociale ale locuitorilor capitalei.

În cadrul unei conferințe de presă, Ion Ceban a declarat că politica socială – atât la nivel de țară, cât și la nivel de municipalitate, este o preocupare permanentă pentru socialiști.

„Am reușit multe lucruri frumoase, evident nu toate pe care ni le-am fi dorit. În 2017, la inițiativa PSRM, a fost adoptată decizia de a scuti pensionarii, persoanele cu dizabilități, familiile social-vulnerabile de plata surplusului de apă indicată în facturi. Diferența dintre indiciile contorului de apă comun și a contorului în apartament este achitată astăzi pentru o bună categorie de cetățeni din contul bugetului municipal. Am schimbat regulamentul pentru plata compensațiilor de către 40% pentru achitarea facturilor pentru căldură în perioada rece a anului. Astfel, plafonul a fost majorat de la 2 mii de venit pentru o persoană până la 3 mii de lei, ceea ce a  permis extinderea substanțială a numărului categoriilor de persoane care beneficiază de acest suport în perioada rece a anului. Pentru prima dată, a fost modificat regulamentul ca și familiile tinere, care stau la gazdă, în baza unui acord cu proprietarul, să poată beneficia de aceste înlesniri. La propunerea PSRM a fost adoptată decizia de a achita compensații pentru călătoriile în transportul urban și suburban pentru persoanele în vârstă și persoanele cu un grad mediu de dezabilitate”, a enumerat socialistul.

Potrivit lui Ceban, socialiștii au găsit soluție pentru gunoiștea neautorizată. „Alocarea surselor financiare – atât localităților care sunt implicate direct pentru amenajarea, salubrizare, etc., dar o condiție obligatorie care am impus-o este ca persoanele nevoiașe să poată beneficia de compensarea acestui tarif. Am reușit să identificăm soluția optimă, ca persoanele care beneficiau înainte de asistență din partea Fondului de  asistență a populației și le-a fost sistată, să primească suportul din partea Primăriei. În acest context, am aprobat regulamentul cu privire la stabilirea modalității, dar și achitarea ajutorului material. Începând cu ziua de mâine, la oficiile poștale 70 de mii pensionari pot să ridice 100 de lei, ca suport minim înaintea sărbătorilor de paști”, a precizat Ceban.

Totodată, socialistul a enumerat: alocarea unei indemnizații unice pentru nașterea a celui de-al 3 copil și, mai mult, a câte de 2 mii lei, începând cu 2017.

„Am venit cu propunerea de adaos la salariu de 50% pentru dădace, bucătari, asistente  de dădace, asistenți auxiliari din grădinițe. Am insistat pe alocarea de fonduri bugetare pentru achiziționarea și distribuirea tuturor celor care au nevoie de tot felul de echipamente speciale. E vorba și de intervenții chirurgicale gratuite de protezare oculară. Au fost planificate surse pentru achiziționarea și distribuirea a 600 aparate auditive. Am obținut modificarea regulamentului pentru protezarea dentară pentru pensionari, veterani, etc.. Nu pot să nu amintesc și despre cantinele sociale. Am obținut proiectarea în policlinici a ascensoarelor speciale pentru persoanele cu dezabilități fizice. De asemenea – alocarea de fonduri pentru persoanele care îngrijesc la domiciliu persoanele cu diferite dezabilități, care sunt țintuite la pat. Am obținut anularea taxelor pentru întreținerea mormintelor, acea taxă de 120 lei”, a mai spus Ceban.

Mihaela Rotari

Share