5,6 ani de închisoare pentru Chiril Lucinschi

5,6 ani de închisoare pentru Chiril Lucinschi

Fostul deputat Chiril Lucinschi a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis. Judecătoria Chișinău, cu sediul Buiucani, a pronunțat astăzi sentința, transmite Oficial.

De asemenea, deputatului i-a fost aplicată amendă în valoare de 27 mii 500 lei pentru fals în declarații, 23 mii 100 euro – confiscați, precum și 1/2 cote-părţi a învinuitului din 2 terenuri şi o casă de locuit din Chişinău și banii ridicați în timpul perchezițiilor.

Până la executarea definitivă a sentinței, fostul deputat va sta sub control judiciar.

Chiril Lucinschi, de asemenea, are interdicție de a ocupa careva funcții publice timp de 4 ani.

Sentința este cu drept de apel în termen de 15 zile.

Fostul deputat a menționat că sentința a fost scrisă înainte de ședința de judecată. „Într-o oră nu poți tipări atâtea foi. Sentința din timp a fost pregătită. S-a creat impresia că a fost scrisă nu în instanță, dar în altă parte. Decizia este ilegală. Din partea noastră, am prezentat probe convingătoare privind proveniența banilor. Ceea ce este indicat în rechizitoriu a fost examinat de specialiști din sistemul financiar-bancar. Pot spune că lucrul este unul fabricat legat de activitatea mea politică. Și în arest la domiciliu am stat ilegal. Acum, cel puțin, am recăpătat mișcare pe teritoriul țării”, a spus Chiril Lucinschi.

Avocații lui Chiril Lucinschi, Gheorghe Ulianovschi și Corina Stratan, spun că vor ataca decizia la Curtea de Apel. „Lucinschi a fost acuzat în baza unor foi de xerox de la niște documente bancare. Noi am demonstrat că nu au fost ridicate de la bancă, deși Legea cere ca acestea să fie direct ridicate de la bancă. Am solicitat să fie chemat un specialist juridic în domeniul financiar-bancar și nici acest lucru nu s-a făcut. Am lucrat noi cu specialiștii și am demonstrat că probele aduse sunt veridice”, a spus Corina Stratan.

„Sentința de condamnare a lui Chiril Lucinschi nu este o greșeală. Să condamni un om, în lipsa probelor numai pentru că procurorul a întocmit un rechizitoriu și a cerut condamnare, este o sfidare a justiției. În afară de probele indicate în dosar nu mai există altele”, a spus Gheorghe Ulianovschi.

Amintim că, fostul deputat a fost acuzat de fraudele de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

Doina Secrieru

Share