Andrei Năstase: Chișinăul are un potențial uriaș de inovare, însă nu este folosit din două motive

Andrei Năstase: Chișinăul are un potențial uriaș de inovare, însă nu este folosit din două motive

Candidatul la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, susține că, cea mai mare șansă de dezvoltare a Chișinăului este să utilizeze ceea ce are mai de preț – inteligența tinerilor.

Într-o conferință de presă, Andrei Năstase s-a referit la adoptarea modelului japonez.

„Avem relații excelente cu primarii din Viena, dar și primarul din Cluj, de aceea, vom crea axa inovării Chișinău – Cluj – Viena. Vom urma trei pași. Clusterizarea economiei Chișinăului. Clusterele reunesc companiile dintr-o industrie,  universitățile și autoritățile locale. Companiile vin cu resurse financiare și relații comerciale, universitățile cu pregătirea resurselor umane și cu cercetarea științifică, iar autoritățile vin cu politici publice adecvate și cu garanții de stabilitate. Cuvintele-cheie în acest proces sunt inovarea și transferul tehnologic care pot produce valoare adăugată mare. Clusterele sunt un model de parteneriat public privat și o asociere simplă și eficientă pentru a face economia să funcționeze, economia verde. Clusterele vor promova resursele regenerabile. Toate clădirile clusterelor vor fi dotate cu panouri fotovoltaice. De asemenea, apa de ploaie va fi conectată în bazine și folosite pentru irigarea spațiilor verzi. Municipalitatea va atrage fonduri europene și din alte surse, cum ar fi cele elvețiene, norvegiene, etc., pentru a cumpăra autobuze verzi. Iluminatul public va fi bazat pe tehnologia led. Iluminatul și traficul rutier vor fi controlate prin calculator, resursele regenerabile vor permite economii importante care vor fi folosite a crește bunăstarea”, a precizat el.

Potrivit lui Năstase, al treilea pas este un fond pentru start-up-uri. „Primăria va ajunge să ofere din fonduri disponibile, ca urmare a trecerii la economia verde, finanțări ce vor fi utilizate pentru a investi în companii de tip start-up inovator. În schimbul acestor bani, companiile vor oferi Primărie un pachet de acțiuni cuprins între 3-10 % în funcție de valoarea finanțării. Astfel, va fi încurajată inovarea și creativitatea. Chișinăul are un potențial uriaș de inovare, însă nu este folosit din 2 motive: lipsa unui cadru coerent care să încurajeze inovarea și lipsa fondurilor”, a mai spus Năstase.

Mihaela Rotari

Share