Unele dintre cele mai bune realizări ale creatorilor autohtoni, promovate la Geneva

Unele dintre cele mai bune realizări ale creatorilor autohtoni, promovate la Geneva

Unele dintre cele mai bune realizări ale creatorilor autohtoni din domeniul design-ului de produs și al celui industrial, fashion design, arte plastice, mobilier, grafică, arhitectură, design interior etc., sunt prezentate în cadrul unei expoziții cu genericul „MOLDOVA – designing lifestyle” – Rolul designului în creșterea calității vieții din Republica Moldova, la Geneva, Elveția.

Evenimentul este organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în parteneriat cu Asociația Obștească pentru Dezvoltare Durabilă și Bunăstare Socială.

Expoziția are loc în contextul desfășurării celei de-a 58-a rundă de reuniuni anuale ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), în perioada 24 septembrie – 2 octombrie. Deschiderea oficială a expoziției a avut loc pe 26 septembrie.

În mesajul de salut la deschiderea evenimentului, Directorul general al OMPI, Francis Gurry, a felicitat delegația Republicii Moldova pentru împărtășirea talentului și a creativității prin intermediul acestei expoziții de design. Francis Gurry a accentuat importanța susținerii domeniilor creative care creează valoare economică prin proprietatea intelectuală, contribuind substanțial la progresul societății.

„Această expoziție pentru noi este o ocazie deosebită de a promova cultura și spiritul creativ al Republicii Moldova. Ceea ce vă prezentăm astăzi spre contemplare și apreciere este o selecție din 15 proiecte ale creatorilor noștri autohtoni din domeniul design-ului industrial și al celui de produs, fashion design, arte plastice, mobilier, grafică, arhitectură, design interior etc., care excelează prin originalitate, creativitate și bineînțeles prin încadrarea acestora în tendințele internaționale. Aceste lucrări au fost selectate în cadrul festivalului industriilor creative Moldavian Design Week, organizat anul acesta în premieră pentru țara noastră. Pentru Republica Moldova industriile creative sunt un domeniu relativ nou, totodată dinamic și cu perspective promițătoare, dar care necesită mai multă promovare pentru o creștere mai accelerată și pentru un progres mai avansat.”, a menționat Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan, în deschiderea evenimentului.

„Acest stand este o poveste a națiunii, o poveste a celor care au creat aceste obiecte expuse, o poveste generată de tradiția locală, în contrast cu inovația, tehnologia și viitorul. Standul apare ca o instalație de artă contemporană, într-o formulă inedită. Considerăm că acest efort și inițiativă de a promova industriile creative din Republica Moldova la Geneva este un eveniment care va avea ecouri frumoase la nivel internațional.”, a subliniat Alexandrin Buraga, vicepreședintele Asociației Obștești pentru Dezvoltare Durabilă și Bunăstare Socială, fondatorul Moldavian Design Week.

În continuare, toți cei prezenți au fost invitați să viziteze standul expozițional, precum și să guste din câteva produse tradiționale moldovenești cum ar fi cornulețe cu vișine, prune în vin, prune uscate umplute cu nuci, pistil de fructe și bomboane.

Oaspeții s-au arătat încântaţi atât de lucrările prezentate la stand, apreciind creativitatea și talentul creatorilor de valori intelectuale din Republica Moldova, cât și de gustul produselor tradiționale moldovenești.

În final, Directorul general AGEPI, Lilia Bolocan a adus mulțumiri partenerilor noștri care au contribuit la organizarea acestui eveniment: Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Reprezentanţa Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU din Geneva, The Architecture and Design Office AB+Partners, Asociația Obștească pentru Dezvoltare Durabilă și Bunăstare Socială și compania SmartLight, precum și Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale pentru oferirea posibilității de a organiza această expoziție în cadrul celei de a 58-a runde de Adunări ale statelor membre ale OMPI. Mulțumiri au fost aduse și participanților care și-au expus lucrările la standul expozițional: Mihai Stamati, Valentina Vidrașcu, MADLAB, Victoria Tonu și Alexandru Nimurad, Anna Wigandt, Lorina Bălteanu, Rodica Grigoriță, Dina Rotari, Dumitru Gangaliuc, Sergiu Baltă, Oleg Bajura, Nicolae Scaterman și Nicu Zaporojan.

Mihaela Rotari 

Share