Recomandările CPA UE-RM adresate autorităților Republicii Moldova

Recomandările CPA UE-RM adresate autorităților Republicii Moldova

Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova (CPA UE-RM) a adoptat o serie de recomandări adresate autorităților Republicii Moldova în finalul primei reuniuni, care a avut loc la Bruxelles, în perioada 21-22 septembrie 2015.

Membrii CPA UE-RM salută formarea noului Guvern de la Chișinău în baza unei coaliții mai largi decât în cazul Guvernului precedent, precum și reconfirmarea cursului pro-european al țării, accentuând importanța asigurării stabilității politice și consensului durabil pentru continuarea reformelor, care sunt esențiale pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova și soluționarea problemelor reale ale cetățenilor.

În document se mai arată că, potrivit art. 49 al Tratatului Uniunii Europene, țara noastră are perspectivă europeană și poate depune cerere de aderare la UE, cu condiția ralierii la principiile democrației, respectării libertăților fundamentale și a drepturilor minorităților, garantării statului de drept. Totodată, membrii Comitetului fac apel la Belgia, Grecia, Italia și Olanda să ratifice fără întârziere Acordul de Asociere al țării noastre cu UE, salutând ratificarea acestuia de către forurile legislative ale Republicii Moldova și Uniunii Europene, precum și de cele 24 de state membre.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova apreciază realizările Republicii Moldova în implementarea agendei de asociere și ia act de aprobarea Planului Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere între țara noastră și UE.

În această ordine de idei, membrii CPA UE-RM îndeamnă autoritățile din țara noastră să continue reformele și implementarea Acordului de Asociere, care vor asigura creșterea nivelului de trai al cetățenilor și vor produce schimbări semnificative în domeniile educației, ocupării forței de muncă, justiției. Totodată, Comitetul reiterează necesitatea ca Republica Moldova să se reangajeze cu forțe noi în reforma justiției și lupta împotriva corupției și recomandă Executivului de la Chișinău să trateze aceste chestiuni drept prioritate absolută.

Forul parlamentar de asociere își exprimă îngrijorarea în privința sectorului financiar-bancar din Republica Moldova și solicită autorităților să ia măsuri în privința situației create, să asigure transparența deplină a anchetelor, recuperarea activelor și deferirea persoanelor responsabile justiției.

Documentul mai precizează că societatea civilă are un rol important în monitorizarea procesului de implementare a Acordului de Asociere, prin urmare organizațiile non-guvernamentale trebuie să fie sprijinite de către autorități pentru a-și îndeplini eficient sarcinile. În context, Comitetul își exprimă aprecierea pentru activitatea ONG-urilor din țara noastră în cadrul Forumului societății civile a Parteneriatului Estic și evidențiază importanța creării cât mai rapid a Platformei Societății Civile prevăzută în Acordul de Asociere.

Referitor la reglementarea conflictului transnistrean, Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova face apel la Chișinău și Tiraspol să-și intensifice eforturile de soluționare a conflictului în formatul „5+2” și să întreprindă pași concreți pentru a îmbunătăți nivelul de trai al populației. În context, Comitetul parlamentar încurajează reluarea dialogului direct și stabilirea unei noi runde de negocieri în formatul „5+2” pe parcursul anului curent.

Rezoluția Comitetului mai conține o serie de recomandări cu privire la consolidarea cooperării energetice a Republicii Moldova. Membrii forului parlamentar solicită Legislativului de la Chișinău să adopte fără întârziere legislația raliată la cel de-al treilea Pachet Energetic și să-și intensifice eforturile în scopul obținerii unor progrese rapide în realizarea gazoductului Iași-Ungheni.

În document se mai arată că în funcție de realizările obținute de Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere, țara noastră ar putea beneficia de finanțare suplimentară din partea Uniunii Europene, pe lângă cele aproximativ 410 milioane de euro prevăzute în perioada 2014-2017. Totodată, Comitetul salută sprijinul acordat țării noastre de către statele membre UE și îndeamnă toți donatorii să-și coordoneze programele de asistență.

În aceeași ordine de idei, rezoluția accentuează rolul Legislativului de la Chișinău în adoptarea legislației necesare și exercitarea controlului politic asupra Executivului în procesul de implementare a Acordului de Asociere, precizând că „potrivit Constituției Republicii Moldova, Guvernul este responsabil din punct de vedere politic pentru acțiunile sale în fața Parlamentului”.

De asemenea, în document se evidențiază importanța existenței unor bune mecanisme de coordonare la nivelul Parlamentului și desemnarea unui membru al Legislativului în calitate de responsabil de coordonarea procesului de implementare a Acordului de Asociere. În context, membrii Comitetului salută decizia Grupului Parlamentului European pentru Sprijinirea Democrației și Coordonarea Alegerilor de a selecta Republica Moldova ca țară prioritară pentru consolidarea capacităților parlamentare. Rezoluția mai precizează că „programul de asistență ar trebui să se axeze pe capacitatea Legislativului de la Chișinău de a-și îndeplini eficient rolul în implementarea Acordului de Asociere”.

Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova își exprimă intenția de a contribui activ, în calitate de forum oficial al relațiilor dintre Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova, la implementarea Acordului de Asociere, prin monitorizarea îndeaproape a procesului de implementare a Acordului, respectiv utilizarea corespunzătoare a asistenței acordată în acest sens de UE.

Totodată, membrii Comitetului de Asociere se angajează să-și aducă aportul la sporirea gradului de conștientizare publică cu privire la beneficiile asocierii cu Uniunea Europeană, remarcând importanța unei campanii de informare publică despre rezultatele concrete ale implementării Acordului de Asociere pentru cetățeni, la care sunt încurajate să participe și autoritățile de la Chișinău.

Mihaela Rotari

Share